Minister Hoefdraad: “Economie is vrij stabiel”

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Foto: Suriname Herald

De economie op dit moment is vrij stabiel; de indicatoren zijn er die dat kunnen aantonen. Het fiscale tekort is behoorlijk teruggedrongen door te snijden in de uitgaves en waar mogelijk zijn de inkomsten verhoogd, gaf minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vrijdag te kennen tijdens een persconferentie waar hij een snapshot van de begroting en een korte samenvatting presenteerde van de economie.

Als er volgens hem gekeken wordt naar de data van vijf tot zes jaar terug dan zijn de tekorten met 75 procent teruggedrongen. Ook de inflatie is redelijk onder controle, zei hij. Hij verwees ook naar de bevestiging van president Desi Bouterse in zijn speech in De Nationale Assemblee. De eerste drie tot vier maanden ziet het er vrij goed uit voor Suriname, merkte de bewindsman op.

Vorig jaar was Suriname met een gemiddelde van 6,8 procent aan jaarinflatie geëindigd. Het inflatiecijfer was aan het jaareinde van 2018 gesteld op 5,4 procent. De verwachting is dat dit jaar het inflatiecijfer rond 5 procent of zelfs daar beneden zal zijn.

De minister gaf verder te kennen dat er ook een verbetering te merken is in het investeringsklimaat. Als er wordt gekeken naar de handelsbalans van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) kan er worden afgelezen dat die verder verbetert met een overschot van SRD 548 miljoen in 2018. Een goede daling is te merken van de lopende rekening met betrekking tot het tekort. Dit is bewerkstelligd door onder andere de inkomsten die Staatsolie, de goudmaatschappijen uit het buitenland en andere allemaal hebben gehad. De minister voegde meteen eraan toe dat een deel van de inkomsten van de overheid bestemd is voor subsidie aan de diverse sectoren.

Hoefdraad beaamt dat het wat tijd zal kosten, maar de juiste koers is ingezet om de economie op het juiste pad te krijgen. Het groeicijfer van de economie is volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gesteld op 2 procent in 2018. Volgens schatting en analyse van data van de CBvS is dat gesteld op 3,5 procent voor 2019. De investeringen in de infrastructuur, huizenbouw en transport zullen hiertoe bijdragen.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG