Realiteit is beste graadmeter voor Hoefdraad

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Foto: Suriname Herald

“Cijfers liegen niet,” zei de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, op vragen van journalisten op basis waarvan de gemeenschap moet kunnen merken dat het de goede kant opgaat met de economie. Deskundige economen hebben vaker het tegenovergestelde beweerd. Hoefdraad gaf te kennen dat de mensen naar de economische realiteit moeten kijken als ze denken dat de gepresenteerde cijfers geen juiste weergave geven. “De realiteit is voor mij de beste graadmeter,” is wat hij te zeggen heeft tegen economische deskundigen die doemscenario’s schetsen.

Als men volgens de minister teruggaat naar de periode van 2015-2016 dan waren er boordevol berichten over de overheid die haar verplichtingen niet op tijd kon nakomen. ‘Overheid betaalt niet, ‘Overheid heeft achterstanden’, ‘Instellingen hebben nog geen subsidie ontvangen’, ‘Schrikbare schommeling op het koersvlak’, waren de diverse koppen van de berichten, voerde Hoefdraad aan. Anno 2019 is dat niet het geval, benadrukte hij. Volgens hem moet er nu echt gezocht worden welk instituut niet op tijd zijn geld heeft ontvangen. Er melden zich volgens de bewindsman ook geen ziekenhuizen aan die aangeven dat de nood van dien aard is dat ze moeten sluiten.

Hoefdraad gaf verder te kennen dat geen enkel land in een ander land gaat investeren waar er geen vertrouwen is. Hij verwijst naar de goudmaatschappijen die actief zijn in Suriname, Staatsolie en andere oliemaatschappijen van het buitenland die exploreren in het land. Ook noemde de bewindsman aannemers die durven samen te werken met de overheid. Twee tot drie jaar terug was het bedenkelijk voor hen, want ze zouden zich afvragen of ze uitbetaald zullen worden. Dit is voor de minister van Financiën de graadmeter hoe hij de huidige situatie ervaart.

Hij vervolgde door te stellen dat de economie op dit moment veel beter aandikt dan in 2016. Het zorgen voor de staatsfinanciën in 2016 was gesteld op een ‘day to day’ overleving. Het heeft voor slapeloze nachten gezorgd. Nu slaapt de regering wel veel meer dan twee jaar terug, aldus de bewindsman.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG