Douane en Belastingdienst worden momenteel hervormd

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Foto: Suriname Herald

De douane en Belastingdienst worden momenteel door managementteams gestuurd. Beide diensten bevinden zich in een hervormingsfase. De minister van Financiën, Gillmore Hoedraad, zegt de hervormingen naar de inkomstenkant serieus te nemen. Was dit niet het geval, dan zou de regering hebben gewerkt met dezelfde leiding die vanaf het begin aanzat.

Met de verandering van de leiding wil de regering ook een verandering zien in een positieve richting. De bewindsman is tevreden met het managementteam bij de Belastingdienst. Volgens hem kan je geen sterspeler hebben als je geen goed ondersteunend team hebt. “Soms is het beter om een collectief te hebben dat goed functioneert dan een Messi die alleen moet opereren, omdat die geen ondersteuning heeft,” zegt Hoefdraad. Met betrekking tot de leiding heeft Roy May als directeur van het directoraat der Belastingen op 26 juli 2018 ontslag genomen vanwege dringende gezondheidsredenen.

Bij de douane gaat het om de vierde leiding en daar is er ook een managementteam aangesteld. De minister benadrukt dat de hervorming langzaam gaat. Volgens hem moet men niet overenthousiast en te ambitieus zijn en denken dat men de douanestructuur in een klap kan veranderen. Het gaat om de capaciteit, technologie en mensfactor. De minister merkt op dat gedurende het hervormingsproces de regering verbetering heeft gezien in de inkomsten de afgelopen maanden.

Hoefdraad geeft aan dat er soms eerst pas op de plaats gemaakt moet worden en zaken zorgvuldig aangepakt dienen te worden.

De economie is voor de bewindsman altijd op de eerste plaats. Echter, het is geen cijferwerk en ook geen model; het is dealen met de mensfactor. Dat is een van de grootste graadmeters voor succes en tegelijkertijd is het de moeilijkste. De overtuiging is dat er gewerkt wordt aan de hervormingen.

Begin mei had het Ministerie van Financiën een nieuw managementteam aangesteld bij de douane. De vorige leiding waaronder een viertal douanerechercheurs werd gevraagd haar functie ter beschikking te stellen.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG