Apple brengt openbare bèta’s voor iOS 13, iPadOS en macOS uit

De donkere modus in iOS 13

Apple heeft de eerste publieke testversies van iOS 13, iPadOS en macOS Catalina uitgebracht. Iedereen kan de software-updates alvast proberen die voor later dit jaar gepland staan.

Apple kondigde iOS 13, macOS Catalina en iPadOS eerder deze maand aan. MacOS Catalina is de update voor Macs en Macbooks, iOS 13 is op iPhones te installeren en iPadOS is het nieuwe besturingssysteem voor iPads.

Meedoen aan de testversies van de software kan via het bètaprogramma van Apple. Het gaat hierbij wel om versies die nog niet helemaal klaar zijn voor openbaar gebruik. De updates staan officieel pas voor september gepland.

Dat betekent dat de bèta’s nog verschillende problemen bevatten. Vaak gaat het om bugs en andere mankementen, zoals vastlopers. Ook gaan accu’s veelal minder lang mee op een lading.

Vernieuwingen in de software
In iOS 13 is de nieuwe donkere modus aanwezig. Die zorgt dat achtergronden van apps en menu’s een zwarte kleur krijgen. Letters worden daarbij in het wit getoond. Ook zijn in iOS 13 vernieuwde Apple-apps te vinden, zoals Herinneringen.

Voor het eerst krijgt de iPad een eigen besturingssysteem, genaamd iPadOS. Normaal draaide de tablet op iOS. Met iPadOS wordt het mogelijk om het scherm op uitgebreidere manieren te splitsen, wat multitasking beter mogelijk maakt. Ook kunnen gebruikers widgets kwijt op het thuisscherm van de iPad.

De grootste verandering in macOS Catalina (versie 10.15) is dat iTunes wordt opgesplitst. Voortaan krijgen Apple Music, Podcasts en Apple TV een eigen app op de Mac. Ook kunnen er iPad-apps op de Mac geïnstalleerd worden.

NU.nl

VANDAAG