Saoedi’s en Russen duwen olieprijs hoger

Olieboring. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

De beperking van de olieproductie om de prijs hoog te houden wordt door grote leveranciers doorgezet. Saoedi-Arabië en producent Rusland hebben hierover een afspraak gemaakt voor de komende zes tot negen maanden.

President Poetin meldde zaterdagochtend dat hij hierover een overeenkomst met OPEC-leider Saoedi-Arabië heeft gesloten.

Dat beperkte aanbod betekent dat de prijs aan de pomp zal stijgen.

Poetin en de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman kwamen op de G20-top in Japan tot overeenstemming de bestaande beperking met 1,2 miljoen vaten per dag in stand te houden. Die afspraak zou eind juni aflopen.

Dat Saoedi-Arabië, de grootste producent, instemt met verlenging is volgens persbureau Bloomberg geen garantie dat het OPEC-kartel met veertien landen op zijn bijeenkomst op 1 en 2 juli hiermee akkoord gaat.

Levering afgeknepen
De productie van olie is in de praktijk al veel verder gegaan dan eerder met het dichtdraaien van de oliekraan. OPEC-leden Iran en Venezuela, getroffen door sancties en economische malaise, kunnen veel minder leveren.

Saoedi-Arabië zelf is vanwege de afgenomen vraag op eigen houtje de productie gaan afbouwen, het koninkrijk levert 9,7 miljoen per dag, tegen 10,3 miljoen vaten, het equivalent van 159 liter.

De rol van Rusland in energielevering is wel belangrijker geworden, stelt Bloomberg op basis van bronnen bij de gesprekken. Saoedi-Arabië en Rusland stonden tot 2016 als vijanden tegenover elkaar als het om de olieproductie gaat. Sindsdien trekken ze samen op om te proberen de olieproductie in balans te krijgen.

De Telegraaf

VANDAAG