Dollarkoers beweegt weer richting SRD 8.35-SRD 8.40

Dollarbiljetten. Foto: AFP

De stopzetting van de invoer van grote hoeveelheden Amerikaanse dollars door de douane heeft als gevolg dat de cash dollarkoers weer richting SRD 8.35-SRD 8.40 voor een Amerikaanse dollar gaat. Deze dollars worden door de hout-, visserij- en goudsector veelal gebruikt. Ze verkopen hun waar tegen contante Amerikaanse dollars, legt een cambiohouder uit aan Suriname Herald.

Volgens hem is men zich er niet van bewust hoeveel contanten aan euro’s in Suriname rouleren. Als men alleen nagaat dat er op weekbasis ruim acht vluchten vanuit Amsterdam komen.

Indien men minimaal per persoon 1500 euro’s zou meenemen dan is er sprake van ruim 4 tot 5 miljoen euro’s aan contanten op weekbasis die in omloop zijn. De cambiohouder legt uit dat reizigers meestal cash euro’s naar Suriname brengen, omdat pinnen bij de banken in Suriname gepaard gaat met kosten en er wordt gewerkt met lage koersen.

Verder worden er miljoenen aan euro’s van Frans-Guyana naar Albina gebracht, omdat er veel inkopen door de Fransen worden gedaan. Ze doen inkopen in Suriname, omdat het veel goedkoper is dan in Frans-Guyana. Dit zijn enkele van de redenen waarom Nederland en Amerika almaar niet kunnen begrijpen vanwaar de contante euro’s het land binnenkomen.

De cambiohouder geeft aan dat men geneigd is een link te leggen met drugsactiviteiten en witwaspraktijken. Hij verwijst ook naar de familiegiften die middels overmakingen vanuit de Verenigde Staten en Nederland dagelijks plaatsvinden. Hij merkt op dat de banken deze vreemde valuta, vooral de euro’s, niet willen accepteren, waardoor de cambio’s met de handen in het haar zitten.

De Amerikaanse dollars kwamen op de markt, doordat de ruil regelmatig plaatsvond. Hierdoor was een daling te merken van de koers met SRD 8.45 voor de Amerikaanse dollar naar SRD 8.08-SRD 8.10 en ging al richting SRD 7,95. Giraal werd de dollar verhandeld op SRD 8.05.

Het is betreurenswaardig voor de cambiohouder dat assembleeleden aan stemmingmakerij willen doen door dit hele gebeuren op een andere manier te interpreteren. Dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) interventies pleegt via cambio’s en banken is een aangelegenheid van de CBvS en daarvoor dient de bank de Surinaamse munteenheid te stabiliseren.

De cambio’s zijn erkende financiële instellingen door de CBvS. Omdat de cambio’s medespelers zijn op de valutamarkt, wordt er via de cambio’s ook geïntervenieerd om zo de koersen beheersbaar te maken. De cambio’s op hun beurt rapporteren alle interventiemiddelen aan de CBvS, benadrukt de cambiohouder.

Hij en anderen pleiten ervoor dat assembleeleden in het bijzonder een mogelijkheid zoeken om uit dit euvel te komen of er moet gezamenlijk naar oplossingen worden gezocht. Indien de Amerikaanse dollars schaarser worden, zal dat eenieder regarderen met als gevolg dat personen en instanties allerlei insinuaties doen en zelfs verkeerde info aan de gemeenschap verschaffen.

Ter verduidelijking geeft hij aan dat bij de cambio’s in Amerika via de compliance officer alles wordt aangegeven met onderliggende stukken wat betekent dat een transactie legaal is.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG