Parmessar bekijkt mogelijkheden opzetten markten biologisch geteelde groente en fruit

Parmessar bekijkt mogelijkheden voor het opzetten van markten voor biologisch geteelde groente en fruit. Foto: LVV

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vandaag samen met de voorzitter van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS), Umar Taus, een bezoek gebracht aan het agrarische bedrijf A.Mataw.Impex. Vermeldenswaard is dat de bedrijfsleider, Adjay Mataw, de jongste exporteur is. De bewindsman zoekt mogelijkheden voor het opzetten van markten voor biologisch geteelde groente en fruit.

Mataw geeft aan, dat dit de eerste keer is dat een minister van LVV zijn bedrijf aandoet. Hij is reeds zeven jaar in deze business en ervaart het als zeer stimulerend. Mataw maakte ook gelijk gebruik van de gelegenheid om van gedachten te wisselen met de bewindsman over enkele vraagstukken en ideeën voor de sector.

De ondernemer zegt te behoren tot een van de jongste in deze sector en heeft boordevolle ideeën om het verder te ontwikkelen. Hij wil naast het planten en exporteren ook andere verwerkingsmethoden gaan toepassen, meldt het ministerie.

Minister Parmessar zegde alle steun toe in het helpen ontwikkelen van de ideeën en vroeg de ondernemer deze zaken concreet op papier te zetten en het hem doen toekomen, zodat tot actie kan worden overgegaan.

De bewindsman zei dat er enorm veel potentie is in deze sector, maar dat er weinig wordt gedaan. De nieuwe generatieondernemers zullen een inhaalslag moeten maken, willen zij de sector beheersen. Hij is bereid samen met het bestuur van de VEAPS, motivatieavonden te houden voor de ondernemers.

Parmessar: “Ik ben zeer ingenomen met de drive van deze jonge ondernemers en samen kunnen wij een mooie job doen voor land en volk.” Hij kreeg vervolgens een rondleiding in een van de modernste verwerkingsbedrijven en mocht deelgenoot zijn van de inspectiewerkzaamheden van de LVV-inspecteurs.

Minister Parmessar heeft de 100 procent controle op de export van groente en fruit doen uitvaren, aldus LVV.

VANDAAG