LVV-kwekerijen versterkt met eigen composteringsruimten

Citrusaanplant. Foto: LVV

Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is gestart met de uitvoering van het Inter-American Development Bank-project (IDB), waarbij de citrusproductie in Suriname wordt versterkt. Vandaag vond de eerstesteenlegging plaats van een composteringsruimte op de LVV-kwekerij te Houttuin, in het district Wanica.

Te Tamansari in het district Commewijne, wordt de laatste hand gelegd aan de bouwwerkzaamheden van een composteringsruimte aldaar. Na de afronding zullen de kwekerijen in staat zijn op professionele wijze eigen compost aan te maken voor hun citrusaanplant.

Het opzetten van composteringsruimten op de citruskwekerijen is één van de componenten van het door de IDB gefinancierde innovatieve projecten. Na het voltooien van deze ruimten worden er plantenkassen voor citrus opgezet. De citrusindustrie is in het verleden een bloeiende exportindustrie geweest, daar wil het ministerie naar terug. Suriname beschikt over voldoende potentie om een breed scala aan citrusvruchten te produceren.

Het IDB-project is gericht op het verhogen van de citrusopbrengsten en het aanbod van de citrusproductie gelijkmatiger over het jaar te spreiden. De opbrengsten zullen worden verbeterd door te werken aan een betere aanvoer van plantmateriaal van goede kwaliteit met als resultaat verbeterde productietechnieken alsook boeren te informeren en op te leiden in passende technieken voor het productiebeheer. Naast het aanmaken van eigen plantmateriaal wordt er verder gewerkt aan de introductie van beter presterende buitenlandse rassen.

Naast de kwekerijen te Houttuin en Tamansari zullen ook de overige citruskwekerijen voorzien worden van composteringsruimten en plantenkassen. LVV-minister Rabin Parmessar is ingenomen met de uiteindelijke uitvoering van dit project. Hij heeft bij zijn werkbezoek aan de LVV-kwekerij Houttuin vorige maand aangegeven, dat hij de citrusproductie wil zien bloeien met als primair doel aan de lokale vraag te kunnen voldoen.

VANDAAG