Trump wil dat bedrijven China verlaten, beurzen kleuren rood

Dollarbiljetten. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Amerikaanse bedrijven moeten hun productie in China terughalen naar de VS. Dat zegt president Trump in een serie berichten op Twitter.

De tweets van Trump zijn een reactie op importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse producten die China vandaag aankondigde. De Chinezen gaan de import van onder meer sojabonen, olie en auto’s uit de VS extra belasten.

De escalatie vandaag van de handelsoorlog tussen de VS en China deed de beurs van Wall Street niet veel goeds. De belangrijkste graadmeter, de Dow Jones, sloot vandaag op een verlies van 620 punten (2,3 procent).

De Amerikaanse Kamer van Koophandel ziet niets in de oproep van Trump om China te verlaten. “Hoewel we de frustratie van de president delen, geloven we dat voortdurende, constructieve betrokkenheid de juiste weg is,” zei vicevoorzitter Brilliant.

Extra heffingen vanuit China
Bij soja en olie gaat het om een extra heffing van 5 procent. In het geval van de auto’s wordt een eerder geschrapte importheffing van 25 procent opnieuw ingevoerd. Voor sommige auto’s komt er nog eens 10 procent bovenop, wat het totaal op 50 procent zou brengen.

De berichten van vandaag zijn een volgende bevestiging dat de vrees voor een alsmaar verder escalerende handelsoorlog terecht is. De Dow Jones sloot dus fors in het rood en ook de AEX sloot 0,9 procent lager.

Ondanks de zorgen op de financiële markten en de economische groei die op steeds meer plekken flink vertraagt, maakt Trumps economisch adviseur Peter Navarro zich weinig zorgen. De Chinese bekendmaking heeft “absoluut geen impact” op economische groei, zegt hij tegen FOX News.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell, ziet meer risico’s. In een toespraak zei hij “aanzienlijke risico’s” voor de Amerikaanse economie te zien. Trump vroeg zich na de toespraak van Powell op Twitter af wie de “grotere vijand” was: de Chinese president Xi of Powell.

Wereldhandel neemt af
De hogere kosten en toegenomen onzekerheid hebben gevolgen voor de omvang van de handel. De wereldhandel is voor het derde kwartaal op rij afgenomen, meldde het Centraal Planbureau vandaag. Vooral de maand juni was zwak, met een afname van 1,4 procent ten opzichte van mei.

NOS

VANDAAG