Chinese industrie blijft krimpen

China hoeft minder te produceren. Foto: AFP

De Chinese industrie is voor de vierde maand op rij gekrompen. De inkoopmanagersindex kwam in augustus uit op 49,5, iets lager dan de 49,7. Als deze zogenoemde PMI boven de 50 komt, is er sprake van groei.

Analisten hadden verwacht dat de PMI gelijk zou zijn aan die van juli. Het cijfer valt daarmee iets lager uit.

De Chinese industrie heeft het minder druk door de importheffingen die de Verenigde Staten hanteren voor producten uit de volksrepubliek. De export – niet alleen naar Amerika – daalt al vijftien maanden op rij en dat is in augustus niet anders. Die terugval wordt niet gecompenseerd door meer binnenlandse vraag.

Vooral op consumenten gerichte industrie, zoals de autobranche, heeft het lastig. Volvo-moeder Geely liet eerder deze maand weten dat de stimuleringsmaatregelen van Peking nog niet het gewenste effect hebben. Analisten wachten nu af of de Chinese regering sneller en harder gaat stimuleren.

Tegenvallende PMI-cijfers zijn een teken dat de tweede economie van de wereld momentum verliest en kunnen een voorteken zijn van een wereldwijde terugval.

In de dienstensector nam de inkoopmanagersindex overigens toe van 53,7 naar 53,8. Daar is dus sprake van gezonde groei.

De Telegraaf

VANDAAG