Eerste olieproductievaartuig Liza Destiny gearriveerd in Guyana

De Liza Destiny, het eerste olieproductievaartuig van Guyana

De Liza Destiny, het eerste olieproductievaartuig van Guyana, is vorige week aangekomen in het Stabroek-blok na bijna 11.000 zeemijlen te hebben afgelegd van de Keppel Shipyard in Singapore, stelt de Amerikaanse oliegigant, ExxonMobil. Het olieproductievaartuig reisde 42 dagen, na een ceremonie in juni 2019 waarbij de Guyana’s First Lady, Sandra Granger, werd uitgeroepen tot ‘Godmother’.

“Dit is een historische en gedenkwaardige gelegenheid voor Guyana en alle Guyanezen. De komst van het olieproductievaartuig betekent dat we het niet meer alleen hebben over de eerste olie. De aankomst van de Liza-bestemming betekent dat ons tijdschema vooruit is gegaan en dat wij als beleidsgerelateerd orgaan ook worden opgeroepen om ons tijdschema te verbeteren”, zei de directeur van het Ministerie van Energie, Mark Bynoe.

Hij zei dat de komst van Liza Destiny een nieuwe geest van nationalisme, trots en verwachting zou moeten voortbrengen. “Als Guyanezen moeten we beginnen te erkennen dat het een schip is dat door Guyanezen wordt betaald, waarbij Guyanese brandstof wordt gepompt die Guyanese inkomsten oplevert om ons land te helpen om uiteindelijk positief te worden getransformeerd vanuit een economisch ontwikkelingsperspectief. Het is absoluut noodzakelijk dat we als Guyanezen beginnen te beseffen dat de directe en indirecte voordelen die deze sector te bieden heeft veel verder gaan dan alles wat we tot nu toe hebben gezien”, zei Bynoe.

ExxonMobil zegt dat na het inklaren van de douane, het schip zal worden aangesloten op de gespreide ligplaats voordat de aansluiting plaatsvindt en de installatie begint ter voorbereiding op productie, opslag en het lossen van de olie van Guyana. “Het is opwindend om nog een belangrijke mijlpaal te hebben bereikt, terwijl we doorgaan op weg naar de eerste olie,” zei Country Manager Rod Henson van ExxonMobil. “Hoewel we nog veel werk voor de boeg hebben, ben ik buitengewoon trots op ons hele team, zowel onshore als offshore en hun focus op veilig werken en het beschermen van het milieu in alles wat we doen”, voegde hij eraan toe .

De Liza Destiny werd omgezet van olietanker “Tina” uit 1999. De omzetting omvatte een upgrade van de romp en de integratie van 14 verwerkingsmodules aan de bovenkant, met een totaal van 16 duizend ton.

Dit olieproductievaartuig is een belangrijk onderdeel van de Liza Fase 1-ontwikkeling waarbij vier onderzeese boorcentra met 17 productieputten betrokken zijn, legde het olie-exploratiebedrijf uit, eraan toevoegend dat het een productiecapaciteit heeft tot 120.000 vaten olie per dag en een totale opslagvolume van 1,6 miljoen vaten. Tijdens normale werkzaamheden zullen er minstens 80 personen aan boord van het schip wonen en werken.

VANDAAG