Groot-opperhoofd Aboikoni getraind in plantvermeerderingstechnieken

Granman Aboikoni woont de training over plantvermeerderingstechnieken van de LVV-delegatie bij. Foto: LVV

Het groot-opperhoofd oftewel de granman der Saramaccaners, Albert Aboikoni, gezeteld te Asidonhopo in het district Sipaliwini is vandaag samen met zijn dorpsgemeenschap getraind in verschillende plantvermeerderingstechnieken. Dit meldt het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Momenteel is een team van het ministerie op instructie van LVV- minister Rabin Parmessar, doende de bevolking bewust te maken van de verschillende mogelijkheden in de agrarische sector.

De leider der Saramaccaners vroeg in een formeel schrijven aan minister Parmessar, ondersteuning ter ontwikkeling van het dorp. De bewindsman heeft terstond een technische ploeg afgevaardigd, die het opperhoofd moet bijstaan in het opzetten van verschillende actiepunten ter ontwikkeling van de agrarische sector van het dorp.
De verschillende landbouw- en veeteeltdeskundigen zijn op dit moment bezig de gemeenschap te onderrichten. Nu zijn aan de orde de verschillende plantvermeerderingstechnieken.

Aboikoni participeert zelf ook aan deze training en is zeer ingenomen met de wijze van overdracht vanuit het ministerie, aldus LVV.

Later deze maand zal de minister een formeel bezoek brengen aan de granman en het dorp. De minister geeft in een reactie aan de voorlichtingsafdeling van het ministerie mee, dat dit slechts het begin is van wat er nog moet gebeuren in heel Suriname. Parmessar: “Wij zijn in een rijdende trein gestapt, die de weg van ontwikkeling heeft gekozen voor land en volk en daar wil ik 100 procent leiding aan geven.”

VANDAAG