LVV: Nickerie boekt vorderingen in rijstsector

Rijstaanplant in Nickerie. Foto: LVV

De afdeling Voorlichting van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is tijdens een werkbezoek aan de districten Coronie en Nickerie geïnformeerd over de ontwikkelingen van de rijstsector. De productie van de padie en rijst verloopt tot nu toe goed, zegt Guino van der Kooye, LVV-coordinator van regio West.

Voor een betere productie zullen de droge en natte infrastructuur nog meer aandacht moeten krijgen. Het belang van een goede droge infrastructuur is dat men vlotter de bestemming kan bereiken en de oogst op een goede manier kan transporteren. Het verharden van de droge infrastructuur in Wageningen, 8-10 km lang en acht dammen, is één van de prioriteiten op de lijst van zaken die aangepakt moeten worden, aldus Van der Kooye.

De natte infrastructuur moet zorgen voor een optimale afvoer van overtollig water van de polder. Het is van belang om de polders optimaal te voorzien van water, vooral tijdens de droge periode, als er minder water beschikbaar is. Als oplossing van de problemen met betrekking tot de natte infrastructuur in de Middenstandspolder en Wageningen, gaat binnenkort de eerste nieuwe pomp van het Pompgemaal Wageningen in werking. Hierna worden de overige twee nieuwe pompen geplaatst. Van der Kooye geeft aan dat de mogelijkheden worden bekeken om andere gebieden van de rechteroever van de Nickerierivier optimaal te voorzien van water.

Nickerie kan meer rijst produceren als de daarvoor bestemde vrije arealen ook benut kunnen worden voor de verbouwing van padie en rijst. Momenteel wordt er op 30.000 ha rijst verbouwd, terwijl er nog 15.000 ha vrij is. Alhoewel aan kleine padieboeren deels is verhuurd, zal een volledige benutting meer productie betekenen en dus meer inkomsten.

Recentelijk zijn er door de bewindsman van LVV, Rabin Parmessar, afspraken gemaakt om meer kwalitatief zaaizaad te produceren om zodoende de rijstproductie te verhogen, aldus LVV.

VANDAAG