Begrotingstekort VS: $1 biljoen

Amerika heeft een torenhoog begrotingstekort. Foto: AFP

Het tekort van de Amerikaanse overheid staat na elf maanden van het begrotingsjaar boven de $1 biljoen, oftewel $1.000.000.000.000. Het is voor het eerst sinds 2012 dat Washington zoveel meer uitgeeft dan het aan inkomsten heeft.

De uitgaven van de federale regering zijn het afgelopen jaar met 7 procent gestegen, de inkomsten met slechts 3 procent, schrijft de Wall Street Journal. Vooral aan defensie en rente op de staatsschuld gaat meer geld op. Tegelijkertijd heeft Washington een flinke belastingverlaging doorgevoerd.

Dat het gat in de begroting juist nu zo hoog oploopt, is opmerkelijk, omdat in economisch goede tijden de begroting doorgaans meer in evenwicht raakt. De Amerikaanse economie groeit, al gaat het langzaam, al tien jaar op rij.

President Trump heeft al meerdere malen aangegeven dat de rente die Amerika over zijn staatsschuld betaalt wat hem betreft omlaag moet. Zodra de rente op de kapitaalmarkt voor Amerika de nul nadert, met hulp van de centrale bank Fed, wil hij grote delen van de staatsschuld herfinancieren.

De Telegraaf

VANDAAG