Indonesië en Suriname werken aan versterking economische band

Cursus “Training of Trainers on Designing Your Business” en “International Workshop for Small Medium Enterprises” in Courtyard Marriott. Foto: Suriname Herald

Indonesië en Suriname zijn hun economische band aan het versterken door gezamenlijk een ‘capacity building-programma’ te organiseren. Gisteren was in Courtyard Marriott de workshop “Training of Trainers on Designing Your Business” en “International Workshop for Small Medium Enterprises” van start gegaan, waar ondernemers, facilitators en trainers aan hebben meegedaan.

Het programma wordt georganiseerd door de ambassade van Indonesië in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza). Minister Yldiz Pollack-Bheigle van Buza gaf aan dat vorig jaar tijdens een joint commission-verband beide landen van mening zijn dat ze niet blij zijn met hoe de economische kant van hun relatie eruit ziet. Pollack-Bheigle voegde er meteen aan toe dat Indonesië, het derde grootse land in Azië is met een grote economie. Indonesië wil onder andere de infrastructuur uitwerken met Suriname, omdat het bekend staat om zijn goede infrastructuur.

Julang Pujianto, ambassadeur van Indonesië in Suriname, gaf aan dat middels het delen van kennis tijdens de workshop mogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor de kleine en middelgrote ondernemers. Ook tijdens het joint commission-verband zijn enkele zaken overeengekomen. Deze workshop geeft invulling aan de uitvoering van een van de zaken waar partijen overeen zijn gekomen.

Pollack-Bheigle zei dat er zoveel mogelijk gevraagd is naar participanten vanuit het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T), Buza, Sport- en Jeugdzaken en het Bureau van de First Lady die niet alleen ondernemers zijn, maar ook personen die de informatie terug kunnen brengen naar de samenleving. Het einddoel is duurzame ontwikkeling. De minister gaf aan dat een van de Sustainable Development Goals (SDG’s), armoedebestrijding is. De regering wil de ondernemers dusdanig sterk maken en equipe, zodat ze zelf economisch weerbaar kunnen zijn. Dat is namelijk het idee achter deze workshop.

Voorafgaand werd er afgelopen vrijdag een craft-workshop gehouden, waarbij geïnteresseerden werden aangeleerd wat ze allemaal kunnen vervaardigen met delen van de kokosboom zoals de bladeren die gevlochten kunnen worden met als eindproduct manden en matten. Met de bas van de kokos kunnen er verschillende voorwerpen worden vervaardigd. Al deze producten kunnen verkocht worden teneinde iets te kunnen verdienden.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG