VES-voorzitter: “Geldzending US-dollars zorgt niet voor daling koers”

Winston Ramautarsing. Foto: Suriname Herald

De Amerikaanse dollarkoers zal niet omlaag gaan, doordat de schaarste aan contante dollars enigszins is opgeheven. Volgens Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), gaat men automatisch ervan uit dat de koers omlaag zal gaan, nadat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een eerste zending US-dollars heeft ontvangen van de Federal Reserve Bank (Fed).

De Fed is de centrale bank van de Verenigde Staten, die deze maand een aanvang heeft gemaakt met het verlenen van valutadiensten aan de CBvS. Ramautarsing geeft in gesprek met Suriname Herald aan dat het financieel-economische beleid van de overheid zo zwak is dat de koers van SRD 7,52 voor een Amerikaanse dollar al lang niet meer klopt.

Van de CBvS wordt verwacht een goed monetair beleid te voeren, zodat er een eenduidige en uniforme koers komt en gehanteerd kan worden. “Laat het een voorspelbare koers worden,” zegt Ramautarsing. Momenteel wordt er volgens hem met vijf verschillende koersen gewerkt, te weten: de officiële koers, bankkoers, koers voor goudopkoop, koers van de cambio en straatkoers. Dit spreekt hij niet goed, want hiermee kan er niet gepland worden. Ook de dollarkoers zal niet omlaag gaan.

Volgens Ramautarsing zijn er genoeg technieken om koersen te unificeren en het is een aangelegenheid van de CBvS. De verschillende koersen moeten dichter bij de officiële gehanteerde koersen. Of de officiële koersen moeten dichter bij de straatkoers en de andere koersen, zodat er een koers komt. Er kunnen dan regels worden gesteld waar iedereen zich aan gaat moeten houden. Wanneer producenten produceren tegen een bepaalde prijs en hun exportdollars tegen een koers van SRD 7,52 bij de CBvS moeten wisselen, komen ze onder druk te staan en kunnen zelfs failliet raken, legt Ramautarsing uit. De economie gaat dan krimpen in plaats van groeien.

De VES heeft vaker te kennen gegeven dat monetair financieren door de CBvS dodelijk is voor de economie. De vereniging geeft de CBvS een dikke onvoldoende hiervoor, want die heeft aangegeven instrumenten te hebben om de koers omlaag te brengen, maar de VES heeft daar niets van gemerkt.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG