‘Nederlandse Belastingdienst eist 1 miljard euro van British American Tobacco’

Sigarettenmerken van British American Tobacco. Foto: Reuters

De Nederlandse Belastingdienst eist 1 miljard euro van de Britse tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT). Het bedrijf zou tussen 2003 en 2016 in Nederland belasting ontweken hebben, meldt journalistiek platform De Onderzoeksredactie donderdag.

Een deel van de inkomsten van het bedrijf gaat via een holding in Amstelveen. Door het sjoemelen met interne verrekenprijzen zou BAT grote bedragen aan belasting hebben vermeden, stellen de journalisten na eigen onderzoek.

In 2018 noemde het bedrijf het belastingconflict al wel kort in het jaarverslag, maar hierbij stonden geen details vermeld.

BAT ontkent de beschuldigingen, maar geeft wel toe dat de beschuldigingen gaan over oneigenlijk gebruik van verrekenprijzen. De juridische procedure die de Nederlandse Belastingdienst heeft gestart, kan tussen de drie en vijf jaar duren.

British American Tobacco produceert onder meer sigarettenmerken als Lucky Strike en Pall Mall. Onlangs maakte het bedrijf bekend wereldwijd meer dan tweeduizend banen te schrappen en te willen inzetten op een flinke omzetvergroting van “nieuwe categorieën” als de e-sigaret.

NU.nl

VANDAAG