Staatsolie sluit productiedelingscontract met Columbus Energy Resources

Staatsolie en Columbus Energy Resources PLC ondertekenen productiedelingscontract. Foto: Staatsolie

Staatsolie Maatschappij Suriname NV en haar nieuwe partner Columbus Energy Resources PLC uit Engeland hebben donderdag het productiedelingscontract voor het Weg naar Zee-blok ondertekend. Columbus Energy Resources PLC zal naar olie zoeken in dit gebied, dat een oppervlak heeft van 901 km². Dit meldt de oliemaatschappij.

Columbus toonde belangstelling voor het Weg naar Zee (“WNZ”)-blok binnen de “Open Door Invitation 2019 for Onshore Suriname ” en bracht een bod uit op het gebied op 11 januari dit jaar. Rudolf Elias, managing director van Staatsolie en Leo Koot, executive chairman van Columbus, ondertekenden namens de bedrijven het contract. De overeenkomst is dertig jaar geldig. Tussen de twee partijen is overeengekomen dat er de eerste zeven jaar een minimum exploratieprogramma wordt uitgevoerd.

Alle kosten in de exploratiefase zijn voor rekening van Columbus. Staatsolie heeft de mogelijkheid om tot maximaal 50 procent mee te doen in de ontwikkelings- en productiefasen. In het productiedelingscontract is nadrukkelijk aandacht besteed aan inspectie, veiligheid en het milieu. Ook zijn er voorzieningen opgenomen voor werkgelegenheid voor lokaal kader, trainingen, sociale programma’s en de wijze waarop de ontmanteling van faciliteiten aan het einde van de werkzaamheden zal plaatsvinden.

Achtergrondinformatie
Middels een productiedelingsovereenkomst (de “Production Sharing Contract” of “PSC”) draagt Staatsolie, als de houder van de mijnbouwrechten voor koolwaterstoffen, een deel van haar concessiegebied over aan een contractor. Indien de exploratieactiviteiten niet hebben geleid tot een commerciële vondst, wordt Columbus niet vergoed en heeft Staatsolie geen verdere verplichtingen tegenover Columbus. Staatsolie heeft in elke PSC de optie om voor een bepaald percentage deel te nemen als contractpartij.

Columbus is een klein beursgenoteerd olie- en gasbedrijf. De focus is op exploratie-, ontwikkelings- en productieactiviteiten. Het hoofdkantoor is in Londen, met operationele activiteiten in Trinidad & Tobago.

VANDAAG