IMF voorspelt economische groei van 86 procent voor Guyana

Het Stenacarron-boorschip

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gelooft dat Guyana volgend jaar waarschijnlijk een dramatische economische groei van 86 procent zal doormaken. Een dergelijke explosieve uitbreiding van het reële bbp op jaarbasis (bruto binnenlands product) zou Guyana waarschijnlijk volgend jaar de snelste economische groei ter wereld laten zien. De verwachte economische expansie van Guyana zou 40 keer groter zijn dan wat van de VS wordt verwacht, die de grootste economie in de wereld is.

“De reden dat het IMF dit projecteert, is dat Guyana de hoogste hoeveelheid olie heeft voor elke individuele persoon van elk land ter wereld,” zei Natalia Davies Hidalgo, een freelance Latijns-Amerikaanse analist aan de Amerikaanse zender CNBC.

In vergelijking met OPEC-kingpin Saoedi-Arabië, dat ongeveer 1.900 vaten offshore-reserves per persoon heeft, heeft Guyana 3.900 vaten, zei Hidalgo. “En het zou meer kunnen zijn, want de productie is nog niet eens begonnen en er worden nog steeds nieuwe ontdekkingen gedaan.”

‘Ambitieus’
Guyana is klaar om volgende maand met de olieproductie te beginnen, een vooruitzicht dat volgens analisten transformerend zal zijn voor economische welvaart in het enige Engelstalige land van Zuid-Amerika.

Hidalgo beschreef de projectie van het IMF echter als ‘ambitieus’ en merkte op dat dit waarschijnlijk de hoogste jaarlijkse economische voorspelling was die de wereldwijde crisisverstrekker ooit had voorspeld. Dat komt omdat de regering van Guyana tot maart 2020 aanzit wanneer er verkiezingen worden gehouden, wat betekent dat het momenteel geen begroting voor 2020 kan doorgeven.

Naast een gebrek aan wetgeving in Guyana, zei Hidalgo dat de waarschijnlijkheid van projectvertragingen en niet-betaling in de infrastructuursector ook de voorspelling van het IMF zou kunnen bedreigen. In vergelijking met de voorspelling van het IMF dat Guyana volgend jaar een economische groei van 86 procent zal registreren, gelooft IHS Markit dat politieke instabiliteit in het land het veel waarschijnlijker maakt dat de economie van het land met ongeveer 30 procent zal groeien.

Een ExxonMobil-olieplatform. Het bedrijf is enorm betrokken bij Guyana’s olie-industrie. Foto: Reuters

‘Nederlandse ziekte’
Eerder dit jaar beschreef het IMF de vooruitzichten op middellange termijn van Guyana als ‘zeer gunstig’, onder vermelding van plannen voor het land om volgende maand met de olieproductie te beginnen.

“De start van de olieproductie in 2020 biedt een mogelijkheid om kapitaal en lopende uitgaven op middellange termijn op een afgemeten tempo op te schalen om lacunes in de infrastructuur en menselijke ontwikkelingsbehoeften aan te pakken, terwijl tegelijkertijd de zorgen over de houdbaarheid van schulden worden verlicht,” aldus een personeelsteam van het IMF in juni in een verklaring.

De in Washington D.C. gevestigde organisatie gaf echter snel een waarschuwing over de mogelijke gevaren die zouden kunnen samenvallen met een dergelijke snelle economische expansie. “Het tempo van de schaalvergroting van de overheidsuitgaven moet geleidelijk zijn om knelpunten door absorptiecapaciteitsbeperkingen te verminderen, verspilling te voorkomen en macro-economische verstoringen met betrekking tot de ‘Nederlandse ziekte’ die vaak economieën met aanzienlijke inkomsten op basis van inkomsten heeft veroorzaakt, te minimaliseren.”

De ‘Nederlandse ziekte’ verwijst naar de negatieve gevolgen die kunnen voortvloeien uit een piek in de waarde van de valuta van een land. De economische term wordt meestal geassocieerd met de paradox die optreedt wanneer goed nieuws, zoals Guyana’s ontdekking van grote oliereserves, de bredere economie van een land schaadt.

“De Guyanezen hebben nog geen ervaring met dit soort meevallers en het komt zo plotseling”, zei Valerie Marcel, van de Denktank Chatham House, vandaag aan CNBC. “Het zal een grote uitdaging zijn,” voegde ze eraan toe, en benadrukte dat Guyana op de lange termijn moeite zou kunnen hebben om een “vloek over hulpbronnen” aan te pakken. Het wordt “zeer moeilijk voor Guyana om niet volledig onder te gaan in de oliesector,” zei Marcel.

VANDAAG