EU voert dinsdag nieuwe invoerheffingen op goederen VS in

De EU voert de nieuwe importtarieven op Amerikaanse producten dinsdag 10 november in. Dat hebben de Europese ministers van Handel maandag besloten. Het gaat om producten waarvan de EU jaarlijks voor 4 miljard dollar (ruim 3,3 miljard euro) invoert. De heffingen zijn een reactie op Amerikaanse heffingen op Europese producten.

De Verenigde Staten en de Europese Unie beschuldigen elkaar al geruime tijd van het geven van ongeoorloofde staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing (VS) en Airbus (EU).

Eerder al besloot de Amerikaanse president Donald Trump om als vergelding heffingen in te voeren op diverse Europese goederen. De EU reageert daarop door het opleggen van importtarieven op tal van Amerikaanse producten, waaronder vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, maar ook landbouwproducten en andere goederen.

De heffingen komen niet als een verrassing. Al eerder maakte de EU duidelijk dat het plannen had om de Amerikaanse goederen te belasten. Het kreeg hiervoor in oktober toestemming van handelsorganisatie WTO.

Vorige week meldden EU-diplomaten aan nieuwsdienst Reuters dat de heffingen deze week van kracht zouden worden. Maandag is definitief besloten om de tarieven dinsdag in te voeren.

NU.nl

VANDAAG