Bitcoin knalt door in het nieuwe jaar en doorbreekt grens van 30.000 dollar

De digitale munt bitcoin. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Ook in het nieuwe jaar gaat de opmars van de waarde van de cryptovaluta bitcoin door. De digitale munteenheid doorbrak zaterdag voor het eerst de grens van 30.000 dollar. De cryptomunt wordt al tijden steeds waardevoller en verviervoudigde vorig jaar bijna in waarde.

Tijdens de eerste coronagolf kelderde de koers van de bitcoin aanvankelijk nog tot onder de 5.000 dollar. Daarna steeg de prijs. Vooral sinds de herfst ging het hard: sinds begin oktober is de waarde van de munt bijna verdrievoudigd.

Cryptomunten winnen momenteel aan populariteit doordat grote bedrijven als PayPal steeds meer interesse tonen. Dat voedt de hoop dat de cryptovaluta’s voor het grote publiek interessanter worden.

Daarnaast is er door steunmaatregelen vanuit overheden en centrale banken zo veel geld voorhanden, dat er ook meer geld in risicovollere investeringen wordt gestoken. Ook is er een groep mensen die verwacht dat de bitcoin – net als goud – een goede investering is, omdat er maar een beperkte hoeveelheid bitcoins beschikbaar is. Er zijn zo’n 18,5 miljoen bitcoins in omloop, met een maximum van 21 miljoen in de toekomst. Hierdoor is de cryptomunt minder gevoelig voor zaken als inflatie.

De waarde van cryptovaluta’s gaat al jaren op en neer. De eerste flinke bitcoinrally, in 2017, resulteerde in een recordhoogte die pas drie jaar later, medio december van afgelopen jaar, geslecht werd. In de tussentijd zakte de bitcoin een aantal keren flink in. In september 2018 bereikte de waarde het dieptepunt (3.300 dollar) en op het laagste punt van dit jaar kon een bitcoin voor 5.200 dollar gekocht worden.

NU.nl

VANDAAG