Blokkeerschip Suezkanaal in beslag genomen door Egypte

Het containerschip Ever Given. Foto: Vesselfinder
Print Friendly, PDF & Email

Egypte heeft het containerschip Ever Given in beslag genomen om de betaling van 900 miljoen dollar (zo'n 757 miljoen euro) aan compensatie af te dwingen. Het land was veel geld kwijt aan de reddingsoperatie van het schip dat vorige maand enkele dagen kwam vast te liggen in het Suezkanaal.

Daarnaast is beheerder Suez Canal Authority, dat in staatshanden is, inkomsten misgelopen doordat er geen schepen door het kanaal konden varen toen de Ever Given vastlag. Schepen moeten betalen om de verbinding tussen de Middellandse Zee en de Rode Zee te mogen gebruiken.

De Ever Given lag bijna een week vast in het Suezkanaal, een van de belangrijkste waterwegen ter wereld. Ongeveer een achtste van de wereldwijde handel in goederen trekt door de 193 kilometer lange waterweg. Normaal gesproken vaart er dagelijks voor bijna 10 miljard dollar aan goederen door het kanaal.

Door de stremming ontstond een file van ruim 350 schepen aan weerszijden van het kanaal. Een deel van de schepen die vanuit Azië op weg waren naar Europa, besloot om Afrika heen te varen.

NU.nl

VANDAAG