Lange rijen bij benzinestations in de Verenigde Staten. Amerikanen maken zich zorgen over een brandstoftekort, omdat de belangrijkste oliepijplijn van Amerika al dagen platligt door een hack met gijzelsoftware.
Door de cyberaanval op de Colonial Pipeline liggen verschillende ICT-systemen sinds zondag plat. Sommige tankstations zitten zonder brandstof, waardoor automobilisten bij andere pompen aan het hamsteren zijn geslagen.
Door het tekort worden benzine en diesel op veel plekken een stuk duurder. Daarom proberen mensen er nu nog veel van in te slaan, voordat het nog duurder wordt.
De Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm heeft opgeroepen te stoppen met hamsteren. Volgens Granholm is er geen tekort aan brandstof, maar is er nu vooral een probleem met de bevoorrading, zegt ze tegen persbureau AP. “We hebben benzine, we moeten het alleen op de juiste plek krijgen.”
De hackers achter de cyberaanval boden gisteren hun excuses aan. De groep, die zichzelf DarkSide noemt, zegt uit te zijn op geld, maar het zou nooit de bedoeling zijn geweest om de samenleving te ontwrichten. DarkSide is volgens de FBI een Russisch hackerscollectief dat computersystemen van grote bedrijven en organisaties binnendringt. De groep zelf beweert dat een percentage van de winsten gaat naar liefdadigheidsorganisaties.
De Amerikaanse president Joe Biden liet eerder deze week weten dat er geen bewijs is dat de Russische regering betrokken is geweest bij de aanval. Wel wees hij erop dat het Kremlin in zekere zin verantwoordelijkheid moet dragen, omdat het gaat om een collectief dat waarschijnlijk vanuit Rusland opereert. De Russische ambassade ontkent betrokkenheid.
Elke dag gaan 2,5 miljoen vaten olie, diesel en andere geraffineerde producten door de pijplijnen van Colonial. Het gaat om bijna 9.000 kilometer aan pijpleidingen, die vooral van de Golf van Mexico naar het zuiden en oosten van de VS lopen. Het bedrijf transporteert naar eigen zeggen 45 procent van de brandstoffen in het oosten van het land.
Colonial hoopt aan het einde van de week het grootste deel van zijn netwerk weer in orde te hebben. Het is niet duidelijk hoeveel geld de hackers eisen en of de pijpleiding-exploitant iets gaat betalen.
NOS