China beboet grote internetbedrijven opnieuw, nu omdat ze deals te laat melden

China beboet grote internetbedrijven opnieuw, nu omdat ze deals te laat melden. Beeld: AFP
Print Friendly, PDF & Email

De Chinese marktautoriteit heeft gisteren opnieuw enkele grote internetbedrijven beboet. Grote namen als Alibaba, Tencent en JD.com kregen een boete vanwege het te laat melden van overeenkomsten, die in sommige gevallen in 2012 gesloten werden.

De boetes maken deel uit van een verandering van koers van de Chinese overheid. Voorheen kregen bedrijven als Alibaba vrij baan om zo groot mogelijk te worden. Tot dit jaar, toen dezelfde bedrijven recordboetes om de oren kregen vanwege het overtreden van monopolieregels.

Analisten zien de maatregelen vanuit Peking als een teken van bezorgdheid over de groeiende macht van de internetbedrijven. Door het eerdere laisser-fairebeleid in te wisselen voor een harde hand, hoopt de Chinese overheid deze macht terug te winnen.

De boetes van gisteren maken daar ook deel van uit. Alibaba, Tencent en JD.com zouden deals (zoals overnames) van een paar jaar geleden niet gemeld hebben bij de marktautoriteit. In totaal 43 overeenkomsten zouden niet gemeld zijn. Betrokken bedrijven krijgen een boete van 500.000 yuan (omgerekend 69.400 euro).

NU.nl

VANDAAG