IEA gaat 60 miljoen vaten uit strategische oliereserves vrijgeven

Olieraffinaderij
Print Friendly, PDF & Email

De lidstaten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaan 60 miljoen vaten uit de strategische oliereserves vrijgeven om zo de hoge olieprijzen tegen te gaan.

De olieprijzen zijn in de afgelopen dagen fors gestegen door de oorlog in Oekraïne. Er zijn vooral zorgen over Russische olieleveringen die mogelijk geraakt zullen worden door de harde westerse sancties tegen Rusland.

Het IEA telt dertig lidstaten, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en ook Nederland. Volgens de Japanse industrieminister nemen de Amerikanen 30 miljoen vaten voor hun rekening.

Het is voor het eerst sinds de Libische opstand in 2011 dat de landen van het IEA met een gecoördineerde vrijgave van de strategische voorraden komen. De IEA-lidstaten hadden eind december voorraden ter grootte van ruim 4,1 miljard vaten olie. Daarvan worden 1,5 miljard vaten door overheden als strategische reserves aangehouden.

Oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland vergaderen woensdag over de productie, die momenteel elke maand geleidelijk wordt verhoogd. Er wordt niet verwacht dat de OPEC+ de oliekraan nog verder gaat opendraaien om zo de prijzen te drukken.

VANDAAG