Nederland: benzineprijs klimt woensdag waarschijnlijk naar hoogste niveau ooit

Benzinepomp. Foto ter illustratie
Print Friendly, PDF & Email

Naar alle waarschijnlijkheid breekt in Nederland de benzineprijs woensdag een nieuw record. Dat zegt UnitedConsumers dinsdag tegen NU.nl. Het consumentencollectief heeft nog niet alle gegevens, maar het ziet er voorlopig naar uit dat we woensdag 2,504 euro betalen voor een liter benzine.

De accijnsverlaging die de Nederlandse regering op 1 april doorvoerde op brandstof heeft de prijzen twee maanden iets lager kunnen houden, maar het effect daarvan lijkt nu zo goed als weggevaagd. Woensdag kost een liter benzine waarschijnlijk 2,504 euro, wat net boven het vorige record van 2,502 euro per liter ligt.

Momenteel betalen Nederlanders voor benzine nog 2,500 euro en voor diesel 2,189 euro. De dieselprijs gaat ook omhoog, maar bereikt geen nieuw record. Een liter diesel kost vanaf woensdag vermoedelijk 2,221 euro.

De brandstofprijzen piekten eerder op 10 maart. Toen kostte benzine 2,502 euro per liter en diesel 2,375 euro. Op 1 april werd benzine 20 cent goedkoper en betaalden automobilisten 10 cent minder voor diesel.

Met die accijnsverlaging wilde de Nederlandse regering de gevolgen van de hoge inflatie draaglijk maken voor huishoudens. Maar door tekorten aan olie en onzekerheid over leveringen uit Rusland, blijft de olieprijs dagelijks stijgen. Nu de Europese Unie een gedeeltelijk verbod op Russische olie heeft ingesteld, is de verwachting dat die prijs zal blijven stijgen.

Eén lichtpuntje: niet alle tankstations hoeven zich aan de adviesprijzen van oliebedrijven houden. Die prijzen gelden voornamelijk voor tankstations langs de snelweg. Op andere plekken betaal je meestal minder.

VANDAAG