‘Gekweekte zalm is vetter dan pizza’

Zalmmoot
Print Friendly, PDF & Email

Schotse gekweekte zalm is minder gezond als gedacht wordt, zo waarschuwen onderzoekers. De vis bevat dubbel zoveel vet als een pizza. Dit meldt The Sunday Times.

Ondanks dat er in wilde zalm veel ‘gezonde’ vetten als omega-3 vetzuren zitten, is het verschil met gekweekte zalm qua voedingswaarde erg groot.

De gekweekte versie van zalm bevat drie keer zoveel vet als een normale zalm en wordt hiermee door de onderzoekers allerminst gezond genoemd.

Omdat de gekweekte vis in een kleine ruimte moet leven en daarnaast niet zo ver zwemt als zijn wilde soortgenoten, is deze vele malen vetter, zo concluderen de onderzoekers.

Pizza
Volgens de onderzoekers bevat een klassieke pizza margarita gemiddeld 6,4 gram vet per 100 gram. Afhankelijk van het merk varieert het vetgehalte van gekweekte zalm tussen de 9,9 gram en 14 gram. Dit in tegenstelling tot vissen die in het wild leven, waarbij het percentage schommelt tussen 2,7 en 3,3 gram vet per ons.

“Het is daarom ook complete onzin om slappe kweekvis te beschrijven al een magere en gezonde vissoort”, aldus Don Staniford, directeur van de Global Alliance against Industrial Aquaculture. “De gekweekte zalm is niet eens te vergelijken met de majestueuze wilde zalm.”

NU.nl

VANDAAG