Sperma man al minder na drie pilsjes

Animatie van bewegende spermacellen. Foto: Flickr
Print Friendly, PDF & Email

De vruchtbaarheid van een man wordt reeds door het drinken van drie glazen bier geschaad, zo luidt de conclusie van recent Deens onderzoek.

Volgens de wetenschappers van de universiteit van Zuid-Denemarken produceert een man reeds een slechtere kwaliteit sperma indien hij 7,5 eenheden alcohol per week nuttigt. Dit is een hoeveelheid alcohol die ongeveer overeenkomt met het drinken van drie glazen bier.

Voor het onderzoek werden 1.200 militairen in opleiding tussen de 18 en 28 jaar naar hun drinkgewoonten gevraagd. De deelnemers gaven daarbij ook bloed- en sperma-monsters af.
De mannen dronken volgens het onderzoek gemiddeld zo’n 16 eenheden. Meer dan de helft van de onderzochte mannen was in de afgelopen maand twee keer stevig doorgezakt.

Uit het onderzoek bleek dat hoe meer de man drinkt, hoe minder sperma hij aanmaakt en hoe abnormaler de grootte, de vorm en de afwijkingen van het sperma was.

Als gevolg van het onderzoek zien de Deense onderzoekers het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol door jongeren als een groot gevaar voor de publieke gezondheidszorg.

De Telegraaf

VANDAAG