Radiologie vroeger nattevingerwerk

Foto Dreamstime
Print Friendly, PDF & Email

“Voor mij is radiologie onmisbaar. Vroeger was het nattevingerwerk, maar dankzij radiologie kan de specialist nu heel nauwkeurig een diagnose stellen”, zegt Kathleen Tjon-A-Meeuw, röntgenlaborant.

Vandaag viert Tjon-A-Meeuw samen met haar collega’s de Internationale Dag van de Stralende Beroepen. Middels deze dag wordt geprobeerd het gebruik van (röntgen)straling in de zorg te stimuleren. Ook wordt gevraagd om aandacht, respect en begrip voor laboranten, radiologische technologen en een ieder die betrokken is in de beeldvorming en de praktijk van radiologie.

Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezig houdt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door middel van stralen of golven. De meest gebruikte stralen zijn de röntgenstralen (röntgenfoto's, CT-scan). Ook wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (MRI). De in 1845 in Duitsland geboren Wilhelm Conrad Röntgen is de ontdekker van de röntgenstraling. Op 8 november 1895 merkte hij dat de stralen gingen "door het vleesch van mensch en dieren". Dit betekende een drastische verandering voor de geneeskunde, omdat het mogelijk werd met röntgenapparatuur het lichaam van binnen te bekijken.

Radiodiagnostiek omvat diverse onderdelen. Tjon-A-Meeuw is gespecialiseerd in de DEXA-scan, een onderzoek waarbij wordt vastgesteld of iemand osteoporose (botontkalking) heeft. Een DEXA-scan is te vergelijken met een röntgenfoto en is veilig en pijnloos. Het onderzoek houdt in dat met een heel kleine dosis röntgenstralen de botdichtheid van de heup en het onderste deel van de wervelkolom wordt gemeten. De straling bij de DEXA is aanzienlijk minder dan bij een normale röntgenfoto, zelfs minder dan de straling die een reiziger krijgt bij een vlucht naar Nederland. “Er komen ook wel jongere mensen voor dit onderzoek, maar het grootste deel bestaat toch wel uit ouderen”, zegt Tjon-A-Meeuw.

De röntgenlaborante pleit voor meer informatie en een grotere bewustwording rondom osteoporose. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is osteoporose een ziekte die meer dan 75 miljoen mensen in de Verenigde Staten, Europa en Japan beïnvloedt. Het veroorzaakt wereldwijd meer dan 8,9 miljoen fracturen per jaar. Aangezien Aziaten (onder anderen Javanen, Hindostanen en Chinezen) een groter risico lopen om osteoporose te krijgen, kan deze aandoening ook in Suriname een wezenlijk probleem vormen. Tjon-A-Meeuw blijft hoopvol gestemd, want “de bewustwording komt, weliswaar langzaam, op gang. Ik merk dat vooral de jongere huisartsen hun patiënten meer informatie geven hierover.”

Het leukste van haar beroep vindt ze het contact met mensen. “Je brengt een beetje verlichting in hun lijden. Vaak luchten ze hun hart ook bij ons. Maar het is niet altijd makkelijk. Soms zie je bij iemand een bepaalde afwijking en denk je: “Is het afgelopen voor zo iemand? Of is er nog hoop? Want soms is er ook sprake van nalatigheid. Met de jaren heb ik wel geleerd dingen van me af te zetten. Niet dat je afstandelijk wordt, dat niet, het laat je nooit koud. Maar je leert ermee omgaan, in de wetenschap dat je je best hebt gedaan.”

VANDAAG