'Overgewicht erfelijk bepaald door darmflora'

Groenten en fruit. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Overgewicht is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Mogelijk ligt de verklaring hiervoor in de genen die de bacteriepopulatie in de darmen vormgeven. Deze bacteriën oefenen invloed uit op de stofwisseling. Dat schrijven Israëlische, Britse en Amerikaanse wetenschappers deze week in Cell.

Het is al langer bekend dat de samenstelling van de darmbacteriepopulatie samenhangt met overgewicht. Bepaalde bacteriën zouden de opslag van vet stimuleren en de stofwisseling verstoren. De mate waarin onze eigen genen een rol spelen bij de totstandkoming van die populatie was nog niet bekend.

Om dit te ontrafelen bestudeerden de onderzoekers de darmbacteriepopulaties van 977 Britse tweelingen. Een deel van hen was eeneiïg, een deel twee-eiïg.

De algehele samenstelling bleek niet te verschillen tussen deze twee groepen, maar de aanwezigheid van specifieke bacteriegroepen wel. Een deel van de populatie is dus genetisch bepaald, concluderen de onderzoekers.

Overgewicht
Het opvallendst was dat juist deze genetisch bepaalde soorten samenhangen met ziekten en in het bijzonder met (het voorkomen van) overgewicht.

Met name bij de bacteriefamilie van Christensenellae is dat het geval. Dat toonden de onderzoekers aan door deze bacteriën aan bacterievrije muizen te voeren. Hoe meer van deze bacteriën ze kregen, hoe meer ze beschermd waren tegen het ontwikkelen van overgewicht.

Wel moet volgens de onderzoekers nog blijken hoe relevant ze zijn, aangezien de studie niet laat zien hoe groot de invloed van de genetisch bepaalde bacteriën is op het lichaamsgewicht. De bacterie Akkermansia muciniphila, die een grote invloed op het gewicht lijkt te hebben en juist niet genetisch bepaald is.

NU.nl

VANDAAG