30 procent kankergevallen is te voorkomen

Foto Thinkstock
Print Friendly, PDF & Email

Ongeveer eenderde van de nieuwe kankergevallen in Nederland kan worden voorkomen door gezonder te leven. Dat concludeert TNO, dat in opdracht van KWF Kankerbestrijding onderzocht welke 'leefstijlfactoren' van invloed zijn op de ontwikkeling van kanker. Het is voor het eerst dat dat voor de Nederlandse situatie is bekeken.

In Nederland zijn er jaarlijks ruim 100.000 nieuwe gevallen van kanker en ieder jaar sterven 44.000 mensen aan de ziekte. Het risico op kanker wordt beïnvloed door genetische aanleg, maar ook door de leefstijl van mensen, zeggen de onderzoekers.

Niet-roken is het belangrijkste advies om kanker te voorkomen, maar ook gezonde voeding en voldoende bewegen helpen om het risico te verlagen. "Een garantie om kanker te voorkomen is er niet en in veel gevallen is er sprake van domme pech", schrijft het KWF.

Risicofactoren
Roken is veruit de grootste en gevaarlijkste risicofactor. 19.000 mensen krijgen jaarlijks kanker door roken. Dat is 19 procent van alle kankergevallen in Nederland. Van de 44.000 sterfgevallen door kanker per jaar, is 28 procent gerelateerd aan roken; dat zijn 12.000 mensen.

Andere factoren waarvan bewezen is dat ze bijdragen aan het ontstaan van kanker zijn alcoholgebruik, overgewicht, minder gezonde voeding en onvoldoende beweging. Naar schatting krijgen in Nederland jaarlijks 9500 mensen kanker door slechte voeding en 2900 mensen door het drinken van alcohol.

Uit een recente meting van TNS NIPO blijkt dat slechts 20 procent van de bevolking beseft dat zijn leefstijl het risico op kanker verhoogt.

NOS

VANDAAG