‘Nagelbijten is teken van perfectionisme’

Nagelbijten. Foto Thinkstock

Het bijten van nagels is wellicht geen zenuwtrek, maar een gevolg van perfectionisme. Onderzoekers van de universiteit van Montréal onderzochten dwangmatige gewoontes geconcentreerd op het lichaam en kwamen tot die conclusie.

“We geloven dat mensen met dit type gedrag perfectionistisch zijn, wat betekent dat ze niet in staat zijn te ontspannen en een taak op een normaal tempo uit te voeren”, lichten de onderzoekers toe in een persbericht.

“Ze zijn gevoelig voor frustratie, ongeduld en ontevredenheid als ze niet hun doelen te bereiken en zijn vaak verveeld”, concludeerden ze.

De onderzoekers hebben 48 proefpersonen geobserveerd. De helft van hen had een dwangmatige gewoonte, de andere helft niet.

Behandeling
Belangrijk is volgens de onderzoekers dat mensen alleen gingen nagelbijten wanneer ze stress ervaarden.

“Mensen met dwangmatige gewoonten kunnen baat hebben bij behandelingen om verveling en frustratie onder controle te krijgen en om hun perfectionistische aard in te binden”, aldus onderzoeker Sarah Roberts.

NU.nl

VANDAAG