Levensverwachting omlaag door roken en drinken

Glas bier. Foto: Flickr

Vergeleken met de rest van de wereldbevolking hebben Europeanen weinig te klagen wat betreft hun gezondheid. Maar toch riskeren de jongeren van nu eerder te sterven dan hun grootouders. Reden: nergens ter wereld wordt zoveel gerookt en alcohol gedronken als in Europa. Bovendien heeft 60 procent van de bevolking inmiddels overgewicht.

Dat staat in het vandaag uitgekomen en gezaghebbende Europese gezondheidsrapport 2015 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Claudia Stein, WHO-directrice voor de regio Europa (53 landen), leven de inwoners van het oude continent lange en gezonde levens maar riskeren ze hun levensverwachting te laten teruglopen door overmatig gebruik van tabak en alcohol en overgewicht.

Ondanks dat slechte nieuws zijn veel landen bezig de doelstellingen van Health 2020 te halen. In dat programma wordt ernaar gestreefd om binnen vijf jaar voortijdige overlijdens aan zaken als hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en chronische ademhalingsziektes jaarlijks met 1,5 procent te doen dalen.

Ketters
Goed en slecht nieuws dus. Punt daarbij is dat er grote regionale verschillen zijn. Oost- en Zuid-Europeanen roken als ketters terwijl bijvoorbeeld Denen en IJslanders veel minder vaak een sigaret opsteken. Hoewel de alcoholconsumptie, onder andere dankzij een reeks schrikcampagnes, fel is verminderd, blijft de Europeaan wereldwijd de grootste alcoholdrinker. Verspreid over de 53 landen is het verschil echter erg groot: dat gaat van 0,32 liter per inwoner per jaar tot 14,4 liter zuivere alcohol. Bijzonder veel alcohol wordt geconsumeerd in Wit-Rusland en Letland, relatief weinig in islamitische landen als Turkije en Azerbeidzjan.

In 39 van 41 onderzochte landen viel tussen 2010 en 2012 het tabaksgebruik drastisch terug. Maar nog steeds drie Europeanen op de tien kunnen niet zonder zijn/haar sigaret.

AD

VANDAAG