Eén op de drie sterfgevallen wereldwijd is vanwege hart- en vaatziekten

Gravenstijn nam namens haar organisatie, de Hartvereniging Suriname, een complete bloeddrukmeter van Intermed Caribe in ontvangst. Foto: Intermed Bedrijvengroep

Hart- en vaatziekten, waaronder een hartinfarct of een beroerte, zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Eén op de drie sterfgevallen over de hele wereld zijn als gevolg van hart- en vaatziekten. Een meerderheid hiervan had echter voorkomen kunnen worden. Vandaag wordt Wereld Hartdag herdacht.

In 2010 kostten hart- en vaatziekten reeds 863 miljard Amerikaanse dollar, een bedrag dat naar alle waarschijnlijkheid met 22 procent zal oplopen tot 1.044 miljard Amerikaanse dollar in 2030. Ongeveer 80 procent van de sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten vinden plaats in lage tot middeninkomenslanden, stelt de World Heart Federation.

Jonge mensen
Ook in Suriname voeren hart- en vaatziekten al geruime tijd de lijst van belangrijkste doodsoorzaken aan. Steeds meer personen krijgen te maken met een hartinfarct, beroerten en vaatlijden en overlijden hieraan. In 2014 werden er bij het Thoraxcentrum van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) nog ruim 25000 consulten en zo’n 18000 poliklinische onderzoeken verricht. Een zorgwekkende trend is dat men op steeds jongere leeftijd met deze aandoeningen geconfronteerd raakt. “Als u in de wachtkamer van de cardiologie zit, ziet u zoveel mensen. Maar ook jonge mensen van ongeveer 40 jaar,” zegt Tine Gravenstijn, voorzitter van de Hartvereniging Suriname. Daarnaast vraagt ze zich af wat er gebeurt.

Risicofactoren
Twee grote risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn diabetes en hoge bloeddruk. Ook kunnen mensen die roken, overmatig alcohol gebruiken en weinig bewegen meer kans hebben op deze aandoeningen. Een belangrijke risicofactor is ook een verhoogd cholesterolgehalte ten gevolge van overgewicht en/of slechte leef- en eetgewoonten. Gravenstijn vertelt dat de vereniging vaak lezingen organiseert voor haar leden en wel eens doctoren op bezoek heeft gehad, die hebben aangegeven dat wanneer een diabeet niet goed eet en zich dus niet aan de door de arts voorgeschreven dieet houdt, dit uiteindelijk ook kan leiden tot nierfalen. Deze patiënten kunnen óók hartpatiënt worden. “Maar we hebben ook leden die hoge bloeddruk hebben,” bevestigt Gravenstijn.

Taboe
Volgens de voorzitter van de Hartvereniging blijkt dat er vooral bij mannen nog een taboe heerst over hart- en vaatziekten. Ze merkt dat mannen zich veelal schamen. “Terwijl je er makkelijk over moet kunnen praten, ongeacht welke ziekte je hebt. Of het nou kanker is of een hartaandoening. Door te praten verlicht je het voor jezelf en geef je ook voorlichting aan anderen.” Gravenstijn die al 12 jaar voorzitter is van de vereniging, benadrukt dat het geen schande is om een hartpatiënt te zijn. “Vroeger moest je als hartpatiënt rustig in een hoek zitten. Maar nu hoeft dat niet. We hebben dansavonden en een zumba-avond. Dat was zó fijn. Iedereen vergeet zijn pijn op dat moment,” zegt Gravenstijn, die hiermee wil aangeven dat mensen ook na bijvoorbeeld een hartinfarct nog heel goed van het leven kunnen genieten, mits ze zich aan de regels houden en gezond leven.

Vrijwilligerswerk
De Hartvereniging Suriname is een patiëntenbelangenvereniging die uitsluitend met vrijwilligers werkt. In totaal zijn er ongeveer 90 leden aangesloten, van wie ruim 45 actief zijn binnen de vereniging. Alle activiteiten vinden in Paramaribo plaats. Vanwege het vrijwillige karakter lukt het de vereniging niet om ook de districten aan te doen. “Het kost veel geld en we zijn allemaal vrijwilligers,” zegt Gravenstijn spijtig. Zij was dan ook erg blij om vandaag namens de Hartvereniging een complete bloeddrukmeter met toebehoren te ontvangen van Intermed Caribe, die onlangs een vaatprogramma is gestart om de bewustwording over hart- en vaatziekten op gang te krijgen.

VANDAAG