AZP: negentiende screeningsmissie kindercardiologie succes

In de periode van 10 tot en met 21 april 2017, vond in het Academisch Ziekenhuis de negentiende kinderhartscreeningsmissie plaats. Het voorbereidende werk is verricht op de afdeling cardiologie van het Thorax Centrum van het AZP.

Tijdens de missie, die plaatsvond op de kinderafdeling, werden tweehonderd kinderen onderzocht op mogelijke afwijkingen van het hart. De voorloper van deze missie is een door het Eddy en Ingrid Fonds opgestart project van de jaren 80 geweest, waarbij op incidentele basis een kindercardioloog een bezoek bracht aan Suriname. Tegenwoordig vindt er vrijwel jaarlijks een screeningsmissie plaats.

Het fonds geldt nog altijd als een belangrijke sponsor van de screeningsmissie, waarbij de Nederlandse missieleden geheel belangeloos hun deskundigheid beschikbaar hebben gesteld aan Suriname en het Surinaamse kind. Dit jaar zijn naar Suriname afgereisd:
• Prof. drs. Nico Blom, kindercardioloog uit Nederland (LUMC);
• Drs. Shirley Lo-A-Njoe, kindercardioloog woonachtig op Curaçao, maar geboren in Suriname en werkzaam op zes Caraïbische eilanden;
• Drs. Amadu Juliana, kinderarts in het AZP en momenteel kindercardioloog in opleiding in Nederland;
• Els Nagtegaal, verpleegkundige in het LUMC-Nederland.

VANDAAG