Een op de vijf personen in Suriname lijdt aan hoge bloeddruk; risicofactor voor hart- en vaatziekten

Het regelmatig meten van de bloeddruk is erg belangrijk. Foto: Intermed Bedrijvengroep
Print Friendly, PDF & Email

Ruim 24.6% van de Surinaamse bevolking heeft hypertensie. Dit blijkt uit schattingen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) voor het jaar 2015. Op basis van een bevolking van een half miljoen inwoners, betekent zulks dat ruim 123.000 personen een verhoogde bloeddruk hebben.

Suriname schaart zich met dit percentage in het rijtje van landen zoals Bangladesh (24.5%), Belize (24.4%), Finland (24%) en Guyana (24.5%). Andere landen met een relatief laag percentage aan hypertensiepatiënten noteren een prevalentie van rond de 15%, zoals de Verenigde Staten van Amerika met 15.3%, Canada met 15.6%, Peru met 16.1%, Singapore met 17.8%, Australië met 18% en Korea met 13.8%. Volgens schattingen van de World Hypertension League wordt minder dan 20% van de mensen met hypertensie gemonitord en weet ongeveer de helft van de mensen met hypertensie niet dat ze het hebben. Hypertensie, ook bekend als hoge bloeddruk, is een belangrijke risicofactor voor een beroerte en hart- en vaatziekten.

Risico’s hypertensie
Verhoogde bloeddruk is één van de belangrijkste risicofactoren voor de wereldwijde sterfte. In sommige leeftijdsgroepen wordt het risico op hart- en vaatziekten twee keer zo groot, telkens wanneer de bloeddruk met 20/10 mmHg stijgt, beginnend vanaf 115/75 mmHg. Naast hartziekten en beroerte, zijn complicaties van verhoogde bloeddruk onder meer hartfalen, perifere vaatziekte, nierinsufficiëntie, retinale bloeding en aandoeningen van het zicht. Behandeling van hoge bloeddruk tot deze een waarde van minder dan 140/90 mmHg heeft bereikt, wordt geassocieerd met een vermindering van complicaties bij hart- en vaatziekten.

Hypertensie in Suriname
In 2015 kwam verhoogde bloeddruk in Suriname voor bij ongeveer 20% van de vrouwen van 18 jaar en ouder. Bij mannen was dat percentage ongeveer 24%. De top vijf landen met het hoogste percentage mannen met hoge bloeddruk in 2015 waren allemaal in Midden- en Oost-Europa: Kroatië (38.4%), Roemenië (34.7%), Litouwen (36.1%), Hongarije (36.1%) en Slovenië (35.8%). Bijna twee op vijf mannen in deze landen hadden hoge bloeddruk. De top vijf landen met het hoogste percentage vrouwen met hoge bloeddruk in 2015 waren allemaal in Afrika: Niger, Tsjaad, Mali, Burkina Faso en Somalië. Ongeveer één op de drie vrouwen in deze landen had hoge bloeddruk, blijkt uit rapportage van de WHO.

Bewustwording verhogen
In Suriname heeft het Langa Wan Anu Gi Wan Moro Gosontu Sranan onderzoek uitgewezen dat inderdaad ongeveer een op de vijf personen aan hypertensie lijdt. Hiervan weet de helft niet dat zij de aandoening hebben, eenvoudigweg, omdat zij niet regelmatig hun bloeddruk (laten) meten. Om de bewustwording onder de Surinaamse samenleving met betrekking tot hypertensie te verhogen, stelt de Intermed Bedrijvengroep daarom een ieder in de gelegenheid om vandaag, Wereld Hypertensiedag, kosteloos zijn of haar bloeddruk te laten meten bij een aantal locaties, waaronder alle 54 prikpunten van MyLab, Diapura Tamansarie en Diakonessenhuis, Joshua Medical Center, Medicall, Diabetre, de Intermed Caribe winkels, MDC, Huize Evie te Ellen in Commewijne en in samenwerking met de Belastingdienst aan de Sommelsdijckstraat.

VANDAAG