Coroniaanse vrouwen krijgen ondersteuning van PALU-parlementariër Gonsalves

Een deel van de vrouwen uit Coronie in het Streekziekenhuis Nickerie, met onderin in het midden Danilëlle Holwijn. Foto: PALU
Print Friendly, PDF & Email

Gisteren had een groep van vrouwen uit Coronie een bezoek gebracht aan het Streekziekenhuis Nickerie voor een gratis borstonderzoek. De PALU-parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte heeft de groep ondersteund om in Nickerie gratis hier gebruik van te kunnen maken.

De oktobermaand is wereldwijd borstkankermaand. Diverse ziekenhuizen en instituten bieden dan voorlichting over borstkanker. Ook bieden deze organisaties aan vrouwen gratis de mogelijkheid om hun borsten te laten onderzoeken. Helaas is het nog steeds zo dat veel vrouwen hier geen gebruik van kunnen maken of te weinig bewust zijn van de gevaren van borstkanker en dus gewoonweg weigeren om zich vroegtijdig op regelmatige basis te laten onderzoek. Met name vrouwen die geen toegang hebben tot de media die hier voorlichting over verspreiden, zijn zich vaak niet bewust van de gevaren van borstkanker. Maar ook vrouwen die ver wonen van onderzoeksfaciliteiten kunnen vaak geen gebruik maken van het borstonderzoek.

Voor Coroniaanse vrouwen is het dichtstbijzijnde instituut het Streekziekenhuis Nickerie waar zij terecht kunnen voor professionele borstkankeronderzoek, waaronder een mammografie. Transport van en naar Nickerie is dan vaak een bottleneck. Met financiële ondersteuning van het assembleelid Gonsalves zijn deze 25 vrouwen in de gelegenheid gesteld om naar Nickerie af te reizen. Bij deze activiteit heeft Gonsalves ondersteuning gekregen van Daniëlle Holwijn, die zelf afkomstig is uit het district en werkzaam is in het Streekziekenhuis als diagnostisch laborant.

De vrouwen hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid om een ontspannend bezoek te brengen aan Nickerie. Gonsalves zegt dat hij graag had gezien dat veel meer vrouwen uit Coronie zouden deelnemen aan het borstkankeronderzoek. Hij hoopt dat dit bezoek een boemerangeffect zal hebben op de rest van de vrouwelijke bevolking van Coronie en zij bewuster zullen omgaan met hun gezondheid. Wanneer volgend jaar meer Coroniaanse vrouwen gebruik willen maken van deze mogelijkheid, dan weet hij dat hij zijn doel heeft bereikt, aldus de PALU-parlementariër.

VANDAAG