Diabetes Vereniging Suriname: “Nog onvoldoende voorlichting over diabetes”

Spuitje. Foto: Thinkstock
Print Friendly, PDF & Email

Er wordt nog onvoldoende voorlichting gegeven over diabetes, terwijl diabetespatiënten jonger aan het worden zijn. Er is nog steeds veel onwetendheid over deze chronische ziekte, zegt Angelika Namdar, secretaris van de Diabetes Vereniging Suriname (DVS).

De vereniging houdt elke laatste donderdag van de maand een thema-avond, waarbij inleiders ingaan op verschillende onderwerpen die betrekking hebben op diabetes.

Namdar geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat de vereniging meer een patiëntenvereniging is van diabeten. De voorlichting over diabetes meer bekend als suikerziekte kan beter, is ze van oordeel. De vereniging doet het met de weinige middelen die zij heeft en probeert zoveel mogelijk mensen te bereiken met de informatie die zij verschaft.

Op de thema-avonden blijkt wel elke keer dat de mensen iets nieuws te weten komen over diabetes. Namdar haalt aan dat de diabetespatiënten in Suriname alarmerend zijn en per dag komt er een nieuwe patiënt bij. Daarnaast merkt ze op dat diabetespatiënten niet alleen oudere personen betreft, maar ook jonge mensen worden nu vaker gediagnosticeerd met diabetes. Wereldwijd is daar een trend van te merken.

De DVS nodigt elke maand specialisten of deskundigen uit om voor diabeten belangrijke onderwerpen te bespreken. Diabetes is een snelgroeiende chronische ziekte in Suriname en de vereniging is van oordeel dat wij met z'n allen moeten proberen het hoofd hiertegen te bieden. Voorlichting, educatie, awareness inzake behandeling en preventie zijn daarbij primair.

Het thema van de lezing morgen in De Mantel is “HbA1c, waarom meten”. De inleiders zijn Priya Jethoe en Donna Mertosetiko.

Als iemand diabetes is, wordt af en toe het HbA1c-gehalte in het bloed bepaald. Dat is een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken. De afkorting staat voor Hemoglobine A1c. Dat zijn versuikerde cellen van de rode bloedkleurstof.

Diabetes is een ziekte, waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt, doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.

De meest voorkomende soort is diabetes type 2: personen met dit type hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen vernielt die insuline aanmaken. Het afweersysteem vergist zich dus. Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG