Virale hepatitis eist zware tol

Wereld Hepatitisdag
Print Friendly, PDF & Email

Virale hepatitis eist een zware tol: het is verantwoordelijk voor naar schatting 1,4 miljoen sterfgevallen per jaar als gevolg van leverkanker en cirrose (verlittekening van de lever). Van deze sterfgevallen is ongeveer 47 procent toe te schrijven aan hepatitis B, 48 procent aan hepatitis C en de rest aan de andere vormen van hepatitis. Er zijn in totaal vijf vormen, te weten A, B, C, D en E.

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is virale hepatitis ook een groeiende oorzaak van sterfte onder mensen die leven met hiv. Ongeveer 2,9 miljoen mensen met hiv zijn mede geïnfecteerd met hepatitis C en 2,6 miljoen met hepatitis B. De WHO schat dat in 2015 virale hepatitis verantwoordelijk was voor 1,34 miljoen doden. Dit aantal is vergelijkbaar met het aantal sterfgevallen door tuberculose, maar hoger dan het aantal sterfgevallen door hiv.

Belang goede hygiëne
Hepatitis A en E zijn virale leverziekten die een milde tot ernstige ziekte kan veroorzaken. Ze worden overgedragen door inname van besmet voedsel en water of door direct contact met een besmettelijk persoon. Elk jaar zijn er naar schatting 20 miljoen HEV-infecties wereldwijd, wat leidt tot naar schatting 3,3 miljoen symptomatische gevallen van hepatitis E.

De WHO schat dat hepatitis E in 2015 ongeveer 44.000 doden heeft veroorzaakt, terwijl ruim 11.000 stierven aan hepatitis A. Het risico op een infectie met deze vormen van hepatitis hangt samen met een gebrek aan veilig water en slechte hygiëne, zoals vuile handen. Veilige watervoorziening, voedselveiligheid, verbeterde sanitaire voorzieningen en handen wassen zijn de meest effectieve manieren om de ziekte te bestrijden.

Door bloed overgedragen
Hepatitis B is een virale infectie die de lever aanvalt en zowel acute als chronische ziekten kan veroorzaken. In 2015 veroorzaakte het 887.000 overlijdens. Het virus wordt overgedragen door contact met het bloed of andere lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde persoon. Het hepatitis C-virus is ook een door bloed overgedragen virus. Dit kan gebeuren door gebruik van injectiegeneesmiddelen, onveilige injectiepraktijken, onveilige gezondheidszorg en de transfusie van niet-gescreend bloed en bloedproducten. Wereldwijd hebben naar schatting 71 miljoen mensen een chronische hepatitis C-infectie. Ongeveer 399.000 mensen sterven elk jaar aan hepatitis C.

Hepatitis is uit te roeien
Er zijn goede aanwijzingen dat het elimineren van virale hepatitis haalbaar is. Veel landen hebben een uitstekende dekking bereikt met het hepatitis B-vaccin. De recente ontwikkeling van zeer effectieve, direct werkende antivirale geneesmiddelen met een genezingspercentage van meer dan 95 procent heeft een revolutie teweeggebracht in de behandeling van chronische hepatitis C-infecties.

De meeste landen hebben ook goede vooruitgang geboekt bij het veilig houden van de bloedtoevoer en het verbeteren van de injectieveiligheid in de gezondheidszorg, waardoor het risico op zowel hepatitis B- als C-infecties aanzienlijk is verminderd. Een groot aantal mensen is drager van hepatitis B- of C-virusinfecties, die tientallen jaren asymptomatisch kunnen blijven. In 2015 ging het wereldwijd om ruim 325 miljoen personen.

Diagnosemogelijkheden beperkt
Helaas blijkt de toegang tot betaalbare hepatitis-testen nog beperkt. Weinig mensen met virale hepatitis zijn gediagnosticeerd. Slechts 9 procent van de met hepatitis B besmette personen, ruim 22 miljoen, weet dat hij of zij de ziekte heeft. Van de met hepatitis C besmette personen weet 20 procent of 14 miljoen dat hij of zij de ziekte heeft. Maar dan blijven er in totaal nog 300 miljoen mensen over, die niet weten dat zij hepatitis hebben.

De slogan van Wereld Hepatitisdag luidt dit jaar dan ook: Finding the missing millions. Wereld Hepatitisdag valt dit jaar op 28 juli.

VANDAAG