IFL houdt bewustwordingsactiviteit over borstkanker

First lady Ingrid Bouterse-Waldring tijdens haar toespraak over borstkanker. Foto: NII
Print Friendly, PDF & Email

Op initiatief van Ursila Nahar heeft de organisatie Invest in Female Leaders een bewustwordingsactiviteit met betrekking tot borstkanker uitgevoerd vandaag. Tijdens deze activiteit waren onder anderen aanwezig: first lady, Ingrid Bouterse-Waldring, de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons en de directeur van het Ministerie van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun. Dit meldt het NII.

Het doel van Invest in Female Leaders (IFL) is om vrouwen in Suriname door vorming en ontwikkeling hun zelfstandigheid en bewustwording tot vrouwelijke leiders te inspireren. “Een leider geeft nooit op en heeft een hoger doel voor ogen. Mocht de ziekte je toch overkomen, moet je in staat zijn om niet bij de pakken neer te zitten, maar alle middelen in te zetten om zorg te dragen dat je zo snel mogelijk terug kan naar de oude situatie.” Met deze woorden inspireerde de first lady vooral de aanwezige vrouwen. Vrouwen die positief onderzocht zijn op borstkanker moeten volgens de presidentsvrouw positief ingesteld zijn, zodat hun lichaam beter reageert op de behandeling.

Zij gaf in haar toespraak verder aan dat het vrouwelijke leiderschap een belangrijke eigenschap heeft en dat is dat het gericht is op samenwerken en in teamverband doelen te halen. Wat vrouwelijke leiders volgens haar ook doen, is een goede voorbereiding treffen alvorens over te gaan tot actie. Zij riep eenieder op om kanker bespreekbaar te maken. Hoe meer we erover praten, hoe meer we laten weten niet bang te zijn. We zijn klaar om dit kwaad in de ogen aan te kijken en er alles aan te doen om het te overwinnen, klonk de krachtige boodschap van Bouterse-Waldring.

Met ondersteuning van Pink Ribbon Suriname heeft IFL deze bewustwordingsactiviteit kunnen organiseren. De boodschap vanuit de organisatie is dat vrouwen op tijd hun borsten moeten laten onderzoeken. Dat kan in de badkamer of door de specialist. Bij elke onenigheid die ontdekt wordt in de borst, is het raadzaam de arts te raadplegen voor een onderzoek.

Tijdens deze activiteit die gehouden werd op het Indra Mayu Sportcomplex waren ook aanwezig het St. Vincentius Ziekenhuis, Vrouwen Parlement Forum en het Diakonessenhuis om de aanwezigen voor te lichten over borstkanker. Creative Kids hield de kinderen op een creatieve manier bezig, onder andere door werkstukjes te maken.

VANDAAG