‘Overgang twintig jaar uit te stellen’

Een groep Britse artsen claimt dat een kleine operatie er mogelijk voor kan zorgen dat de overgang bij vrouwen tot wel twintig jaar kan worden uitgesteld. Foto: Getty Images

Een dertig minuten durende operatie kan ervoor zorgen dat de overgang bij vrouwen twintig jaar wordt uitgesteld. Het lichaam wordt ‘voor de gek gehouden met een implantaat van weefsel een eierstok in de oksel’, zo schrijft The Times. De biologische klok in je lijf denkt dat je veel jonger bent.

Negen vrouwen zouden de operatie inmiddels hebben gehad. De ingreep, die aan vrouwen tot veertig jaar oud wordt aangeboden, kost ruim 8.000 euro.

Volgens de krant zal de ingreep door miljoenen vrouwen worden omarmd. Het betekent tientallen jaren uitstel van psychologische problemen, pas jaren later minder zin in seks, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen. Ook botontkalking en hartproblemen kunnen hiermee worden uitgesteld.

Of twintig jaar uitstel ook betekent dat je tot je zestigste baby’s kan krijgen, staat nog niet vast.

De 33-jarige lerares Dixie-Louise Dexter heeft de ingreep een jaar geleden ondergaan. Ze was door een ziekte voortijdig al de overgang aan het ingaan. “Ik heb sinds de operatie geen last meer van pijntjes, stemmingswisselingen en slechte nachtrust.”

Wanhopig
Dexter modderde eigenlijk al vanaf haar twintigste met allemaal effecten die op de overgang leken. “Ik was zo wanhopig dat ik nu al dacht aan een verwijdering van mijn baarmoeder. Dat hoeft nu niet meer,” zegt ze tegen Daily Mail. “Een jaar later is mijn levenskwaliteit ontzettend verbeterd.”

Professor Christiani Amorim (48) van de Universiteit Leuven heeft de ingreep bedacht toen zij zag hoe haar moeder worstelde met de overgang.

De Telegraaf

VANDAAG