Volksgezondheid: alle vormen van Ranitidine uit schappen halen

Medicament Ranitidine. Foto: Volksgezondheid

Het Ministerie van Volksgezondheid treft met betrekking tot het medicament Ranitidine uit voorzorg een terugroepactie, nadat gisteren in het buitenland bekend werd dat er vermoedelijke vervuiling of verontreiniging van dit medicament is. Dit meldt het ministerie via het NII.

Totdat er meer duidelijkheid is, neemt het ministerie derhalve het besluit om dit medicament niet meer te laten verstrekken aan patiënten casu quo uit de schappen te halen, terug te roepen of terug te brengen. Zorgverleners alsook de gebruikers van dit product worden gevraagd zoveel als mogelijk hiermee rekening te houden.

Voorgestelde mogelijke tussentijdse oplossing is om andere maagzuurremmers, bijvoorbeeld Cimetidine of Omeprazol in plaats van Ranitidine voor te schrijven.

Ranitidine vermindert de aanmaak van zuur in de maag en wordt vooral gebruikt bij maagklachten zoals brandend maagzuur, maagzweren en darmzweren. Ranitidine wordt ook gebruikt om de maag te beschermen tegen de schadelijke invloed van bepaalde medicijnen.

Ranitidine wordt ook verhandeld onder de namen Zantac en Ranitidinum. Het wordt doorgaans op recept voorgeschreven, maar is ook te vinden in diverse drugsstores via handverkoop. Het terughalen geldt voor diverse vormen van het middel.

Nadere berichtgeving volgt alsook overleg met de stakeholders, te weten het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, de Vereniging van Medici in Suriname, Vereniging van Apothekers, Farmaceutische Inspectie van het Ministerie van Volksgezondheid, de registratie commissie voor Medicamenten in Suriname en importeurs van medicijnen.

VANDAAG