Osteoporose, een wereldwijd groeiend probleem

Stadia van osteoporose

Osteoporose of botontkalking is een wereldwijd probleem dat steeds toeneemt en geen grenzen kent. Over de gehele wereld wordt één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen ouder dan 50 getroffen door fracturen. Fracturen als gevolg van osteoporose hebben een verwoestende invloed op de levens van miljoenen mensen wereldwijd en leiden tot enorme sociaaleconomische kosten voor de samenleving en de gezondheidszorg.

Ondanks effectieve medische vooruitgang om fracturen te verminderen, wordt toch een minderheid van mannen en vrouwen behandeld. Slechts 10 procent van de oudere vrouwen met fracturen krijgt daadwerkelijk osteoporosetherapie. In 2010 kregen alleen al in Europa ongeveer 12,3 miljoen mensen met een hoog risico op osteoporotische fracturen geen behandeling.

Osteoporose en reumatoïde artritis
Risicofactoren op het ontwikkelen van osteoporose zijn onder meer leeftijd (ouder dan 60 jaar), een botbreuk na het 50e levensjaar en/of een heupfractuur bij vader of moeder. Voorts kan het gebruik van glucocorticoïden (>7,5 mg/dag) het risico op osteoporose vergroten. Daarnaast kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes, een verhoogde schildklierwerking en reumatoïde artritis (RA) de kans op osteoporose verhogen. Reumatoïde artritis is een inflammatoire artritis die de biomechanische eigenschappen van botten verandert. Het leidt tot de veranderingen in botcomponenten door de verhoogde productie van pro-inflammatoire cytokines of door hormoon-gemedieerde mechanismen.

Naast traditionele risicofactoren van osteoporose zijn lichamelijke handicap, onvoldoende behandeling en ziekteactiviteit ook verantwoordelijke factoren voor botverlies en osteoporose bij RA.

Osteoporose in Suriname
Ook in Suriname komt osteoporose voor. Zo is gebleken dat uit het aantal aanmeldingen bij het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC) meer dan 60 procent osteoporose of osteopenie (een voorstadium van osteoporose) heeft. De meeste personen die positief werden getest zaten in de leeftijdsgroep 60-70 jaar. Osteoporose of osteopenie kunnen worden opgespoord met een Dexascan. Dit is een onderzoek dat tot nu toe slechts bij het MDC kan worden gedaan.

MDC-manager Kristinadewi Legiman zegt dat dat bewustwording rondom deze aandoening toeneemt, gelet op het aantal personen dat zich ervoor laat onderzoeken. Echter is dat nog niet op het gewenste niveau. Daarom ziet zij graag dat in Suriname de voorlichting over het sluipend gevaar van osteoporose wordt opgevoerd.

Bewustwording vergroten
Elk jaar wordt op 20 oktober Wereld Osteoporose Dag herdacht. Deze dag is in het leven geroepen om wereldwijd de bewustwording over de preventie, diagnose en behandeling van osteoporose te vergroten. Dit jaar is het thema van de campagne ‘That’s Osteoporosis!’ (‘Dat is osteoporose!’).

De campagne legt de nadruk op het directe verband tussen osteoporose (de stille, onderliggende ziekte) en gebroken botten, die een ernstige impact hebben op het gebied van pijn, handicap, afhankelijkheid en onvermogen om dagelijkse taken uit te voeren. Botfracturen als gevolg van de aandoening kan een ingrijpende verandering teweeg brengen in de levens van de patiënten

VANDAAG