Owru yari dringi prisiri nanga dansi

Nog enkele dagen te gaan en het leukste feest van het jaar knalt met vuurwerk! Natuurlijk is het ook prettig om eveneens op naam van onze gezondheid het jaar goed af te sluiten. Ook het voornemen te hebben het komend jaar veel gezonder en voor velen iets fitter het jaar af te lopen.

Enkele handige en praktische tips die wij zeker voor deze feestdagen kunnen gebruiken gaan we hieronder aankaarten. Actief en vooral met minimale tot geen gewichtstoename 2020 instappen, zijn zeker een uitdaging waard.

Het ene etentje overlapt het andere en dat wordt razendsnel gepland! Dit moet toch ook kunnen bij een half uurtje wandelen of fietsen? Neem het voortouw in handen en gooi dat in de vriendengroep wie de volgende dag 30 minuten samen met jou wilt gaan lopen of fietsen.

Tijdens etentjes hebben we vaak suikerhoudende drank en hartige snacks. Extra calorieën dienen ook weer verbrand te worden. Ook hier geldt: je hoeft niet alles te nemen. Om deze extra’s meteen te helpen verbranden kunnen wij ons dineetje ook een actieve twist geven, nietwaar? Zoals leuke dansspelletjes doen of een ‘dance battle’ houden. Wie wordt de ‘dancing queen of king?’

Een ander uitgangspunt waaraan wij als samenleving zeker kunnen bijdragen is meer lopen en fietsen in het algemeen. Met dit punt kunnen wij zeker een grote impact maken als totale gemeenschap op verschillende fronten. Geven wij onze participatie aan het verkeer een actieve twist door eerder te lopen of te fietsen, dan komen wij op de volgende calculatie: op economisch front is het kostenbesparend.

Op gezondheidsfront zijn het alle voordelen die gepaard gaan met bewegen waaronder het beperken van obesitas (vetzucht) en hart- en vaatziekten. Op sociaal front betekent dat direct in contact zijn met de natuur en andere mensen, milieuvriendelijkheid, afname van geluidsoverlast, minder verkeersongevallen indien dit goed aangepakt wordt door desbetreffende instanties, tijdbesparing bij lange files en nu een nuttige tijdsbesteding in plaats van lang zitten in de auto.

Uiteindelijk samengevat een veel fittere en gezondere bevolking. Om nu te beginnen kunnen we voor de komende dagen onze auto’s op een afstand parkeren en een kwartiertje stevig stappen naar de plaats van bestemming. Carpoolen mag ook. Natuurlijk veiligheid van het voertuig in acht nemend en geen waardevolle spullen tentoonstellen in de auto.

Hierbij vooral een oproep aan de beleidsmakers, de districtscommissarissen, het Korps Politie Suriname en de totale burgerij in het algemeen. Het idee van een voertuigvrije dag 1x per maand is al vaker aangekaart, dus zou dit niet een mooi moment zijn om het in 2020 te introduceren? Laten we als totale gemeenschap deze actieve impact maken, het is onze gezondheid en dat van onze kinderen zeker waard! Een gelukkig en gezond nieuwjaar aan de totale Surinaamse gemeenschap.

Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie

VANDAAG