Stuttgart: “Goede weerstand kan genezingsproces dengue versnellen”

Voedseltechnoloog Ricky Stuttgart. Foto: Suriname Herald

Een goede weerstand kan het genezingsproces bij dengue versnellen. Vitamine C en vitamine B-complex zijn daarbij essentieel, zegt levensmiddelentechnoloog/microbioloog Ricky Stuttgart. Beiden verhogen de weerstand van het lichaam, dat het denguevirus zal moeten bevechten. Volgens Stuttgart bestaan er namelijk geen medicijnen tegen virussen.

Het immuunsysteem van het lichaam zal er zelf voor moeten zorgen dat het virus wordt verwijderd uit het lichaam. Het beste is daarom om dit immuunsysteem te versterken. Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat ook het extract van papajablad heel goed werkt om de weerstand te verhogen tegen dengueachtige aandoeningen, zegt Dinesh Charoe van Pharmport, dat onder meer bekend staat om haar assortiment aan herbale middelen.

Dinesh Charoe

Volgens Charoe ondersteunen de stoffen in papajablad de aanmaak van witte bloedlichaampjes en megakariocyten, voorlopers van de trombocyten. Trombocyten zijn de cellen die wonden helen. Eventuele bloedingen die ontstaan na infectie met dengue kunnen op deze manier sneller worden verholpen door het lichaam.

Het BOG heeft onlangs alarm geslagen over het aantal denguegevallen. Er zijn tot nu toe al twee keer zoveel denguepatiënten geregistreerd als over het hele jaar 2019. Er zijn vier typen bekend in Suriname. Het dengue-virus (DENV) is een pathogeen menselijk virus dat behoort tot het geslacht Flavivirus.

Vier verschillende soorten DENV (DENV type 1 tot en met 4), die resulteren in onderscheidbare serologische stammen, kunnen dengue fever veroorzaken bij mensen. DENV-1 werd het eerste gedocumenteerde serotype dat in Suriname circuleerde. Vervolgens werd DENV-4 gemeld in 1981 en in 1994. DENV1 werd in 1998 opnieuw gemeld, DENV2 in 1999 en DENV3 in 2001.

Het extract van papajablad blijkt ook probaat bij dengue.

Naarmate meer mensen besmet raken met een van de vier dengue-virussen, verandert na verloop van tijd de immuunstatus van de bevolking. Daardoor neemt hun vatbaarheid voor het ontwikkelen van dengue, dat gepaard gaat met ernstige bloedingen, toe. Een toename van dergelijke gevallen van dengue – ook wel bekend als knokkelkoorts – betekent een extra belasting voor de gezondheidszorg, omdat meer mensen ziekenhuisopname nodig hebben tijdens een knokkelkoortsepidemie. De grootste dengue-uitbraak vond plaats in 2005 met een totaal van 816 gevallen.

VANDAAG