Onjuist gebruik mond- en neuskap creëert nieuwe gezondheidsproblemen

Ricky Stutgard
Print Friendly, PDF & Email

Een onjuist gebruik van de mond- en neuskap creëert nieuwe gezondheidsproblemen. In de praktijk blijkt namelijk dat mensen dezelfde mond- en neuskap dagenlang gebruiken, terwijl ze deze na maximaal drie uren al zouden moeten verwisselen. Dit zegt voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard.

Hij heeft recent twee studenten van het Natin begeleid bij hun afstuderen. Beray Cornelius en Urmie Koese deden naar de aanwezigheid van Staphylococcus aureus op de mond- en neuskap en de bacteriologische veiligheid van dit bedekkingsmiddel.

Uit hun onderzoek is onder meer gebleken dat 17 procent van de mensen hebben aangegeven dezelfde mond- en neuskap samen met hun partner te gebruiken. Bijkans 25 procent klaagt van kortademigheid en maar liefst 70 procent weet niet waarom ze een mond- en neuskap ophebben. Het onderzoek heeft betrekking op de zelfgemaakte mond- en neuskappen van katoen of een lap stof.

Stutgard wijst erop dat in de medische wereld andere soorten mondkappen worden gebruikt. Die zijn speciaal bedoeld voor gebruik in het ziekenhuis, maar ook daar zijn er spelregels.

“De artsen en ziekenverzorgers moeten het slechts drie uren op hebben. Die mond- en neuskappen zitten in een speciale ruimte, in een hygiënische ruimte, waar continue schoongemaakt wordt. Maar die mond- en neuskappen die wij aan hebben, daar lopen wij overal mee rond”, legt Stutgard het verschil uit. Bovendien gaan de zelfgemaakte mond- en neuskappen ook nog samen met andere kledingstukken mee de was, wat volgens de voedseltechnoloog/microbioloog nieuwe problemen creëert.

De Staphylococcus aureus is een bacterie die voorkomt op de slijmvliezen in de neus en de keel en op de huid. Het verspreidt zich vooral via de handen in aanraking met de neusholte, maar kan ook via de lucht, kleding, beddengoed of speelgoed worden overgedragen. Normaliter veroorzaakt de bacterie geen ziekte, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan.

De Staphylococcus aureus kan gevaarlijk zijn voor de mens, omdat het niet alleen voedselvergiftiging, maar ook verschillende huidinfecties kan veroorzaken. Een goede persoonlijke hygiëne helpt infecties voorkomen. Een van de belangrijkste maatregelen is om altijd de handen te wassen na het niezen, hoesten en zeker voor het aanraken van voedsel.

Mond- en neuskappen kunnen helpen de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan, mits ze juist worden gebruikt. Stutgard adviseert de mensen om er eentje op te doen wanneer ze in een bus zitten of in een lift zijn, of wanneer ze inkopen doen in een airconditioned winkel.

“Voor de rest hoef je het niet aan te trekken. Omdat je bij wijze van spreken juist meer aandoeningen gaat creëren dan wat anders. En zorg ervoor dat je voldoende mate vitamine C naar binnen krijgt en dat je voldoende sport, je weerstand opbouwt, ingeval je een infectie oploopt, dat je lichaam het kan oplossen. Ik ben ervan overtuigd dat hoe dan ook, vroeg of laat, wij allemaal op een of ander manier met het virus geconfronteerd zullen zijn. En daarom zeg ik: bouw je weerstand op, het is een onzichtbare vijand. Any moment kan het toeslaan en je ziet het niet.”

VANDAAG