EU keurt mogelijk in de tweede helft van december twee vaccins goed

Print Friendly, PDF & Email

De Europese Unie keurt mogelijk in de tweede helft van december twee coronavaccins goed. Het gaat om de vaccins van Pfizer en van Moderna, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie donderdag.

"Als alles zonder problemen verloopt" kan het Europees Medicijnagentschap (EMA) de twee veelbelovende vaccins "al in de tweede helft van december" voorwaardelijk toelaten, zei Von der Leyen na overleg met de regeringsleiders en staatshoofden van de lidstaten.

Aanvankelijk zullen er alleen hele kleine hoeveelheden van het vaccin beschikbaar zijn, waarschuwt ze. "De grote aantallen komen pas later." Volgens premier Mark Rutte bieden de gunstige ontwikkelingen "perspectief" en wordt dat overal "toegejuicht". Hij prees de "toegevoegde waarde van gezamenlijk vaccins inkopen".

Bedenkingen bij vaccin Hongarije
Hongarije heeft al een eerste partij ontvangen van een Russisch vaccin, maar daarbij heeft de commissie haar bedenkingen. Dat middel is niet goedgekeurd door EMA, en daardoor is niet duidelijk hoe het is gemaakt en is getest. "Inenten is een zaak van veiligheid en vertrouwen" en dat is er alleen als EMA zich erover heeft gebogen, waarschuwt Von der Leyen.

Ze kondigde aan een vaccinatiecampagne voor te bereiden "om de lidstaten te ondersteunen in de communicatie naar de bevolking toe over het belang van vaccins. Het is voor zelfbescherming en uit solidariteit", aldus de Duitse die afgestudeerd is en gewerkt heeft als arts. Het aantal mensen dat sceptisch is over vaccinaties zou in de EU toenemen.

De 27 spraken ook over testbeleid. Rutte zei dat Nederland positief staat tegenover het voornemen om wederzijds tests te gaan erkennen. "Dat is belangrijk voor de economie. We zeggen nu, niet reizen. Maar op gegeven moment kan dat anders liggen."

Twee veelbelovende vaccins
Vaccinontwikkelaars Pfizer en Moderna hebben de eerste veelbelovende gegevens over de werkzaamheid van hun coronavaccins wereldkundig gemaakt. Pfizer, dat samen met BioNTech een coronavaccin ontwikkelt, maakte vorige week bekend dat zijn vaccin voor meer dan 90 procent effectief lijkt te zijn. Het Amerikaanse Moderna meldde maandag dat ook het eigen vaccin zeer effectief (94 procent) is.

Pfizer en Moderna zitten in de laatste onderzoeksfase van de ontwikkeling. In dit gedeelte van het onderzoek moet duidelijk worden of de coronavaccins mensen echt beschermen tegen COVID-19. Aan het onderzoek van Pfizer doen ruim 43.500 mensen mee. Bij Moderna zijn er 30.000 deelnemers.

NU.nl

VANDAAG