Wereldwijd binnen een maand één miljard coronavaccins gezet

Print Friendly, PDF & Email

Wereldwijd zijn meer dan zes miljard coronaprikken gezet, becijfert persbureau AFP. De laatste miljard prikken werden binnen 29 dagen gezet. Daarmee neemt het vaccinatietempo iets af.

Het kostte 140 dagen om de eerste miljard doses toe te dienen, maar daarna nam het priktempo rap toe. Het duurde dertig dagen om van drie naar vier miljard te gaan en vervolgens duurde het 26 dagen om de grens van vijf miljard te bereiken.

Er zijn ongeveer 7,7 miljard mensen op aarde. Veel vaccins bestaan uit twee doses. Voor de jongste kinderen zijn nog geen vaccins goedgekeurd.

De meeste prikken zijn gezet in China (2,18 miljard), India (826,5 miljoen) en de Verenigde Staten (386,8 miljoen). Deze landen produceren hun eigen coronavaccins.

Welvarende landen vaccineren meer dan arme landen. Een aantal van deze landen biedt de bevolking extra prikken aan, de zogeheten boostershots, terwijl andere landen onvoldoende vaccins hebben om de risicogroepen in te enten. Veel arme landen zijn voor hun vaccins afhankelijk van donaties.

Bijna alle landen zijn begonnen met hun vaccinatiecampagnes, al verlopen er een aantal niet zo voorspoedig. Burundi, Eritrea en Noord-Korea zijn voor zover bekend helemaal nog niet begonnen, meldt AFP. Het is niet duidelijk of en wanneer ze de eerste mensen gaan inenten tegen COVID-19.

NU.nl

VANDAAG