Geen persvrijheid meer in Turkije

De meeste media in Turkije zijn heden ten dage ondergeschikt gemaakt aan de overheid. Inspecteurs, namens de overheid, monitoren alle redactionele artikelen. Wie afwijkt, wordt geïntimideerd of ontslagen.

Een ieder die kritiek uitoefent op president (of ‘sultan’) Erdogan, of corruptie en machtsmisbruik bij de overheid aankaart, wordt door Erdogan gezien als een ‘terrorist’, en als zodanig opgepakt. Daarna volgen er verbale aanvallen, smeercampagnes door de aan de overheid gelieerde media en rechtszaken tegen zo een persoon. Journalisten, TV-producenten en scenarioschrijvers zijn in de ogen van de regering een ‘gewapende terroristische organisatie’.

Het bovenstaande en nog meer schreef de heer Ekrem Dumanli, hoofdredacteur van de Turkse krant Zaman, in een column voor de Washington Post, met als kop ‘Heksenjacht op de media in Turkije’. Het is het lezenswaard. Ga naar deze link: http://www.washingtonpost.com/opinions/ekrem-dumanli-turkeys-witch-hunt-against-the-media/2015/01/01/7544429a-8fad-11e4-ba53-a477d66580ed_story.html.

Op de wereldranglijst van persvrijheid ‘World Press Freedom Index 2014’ met 180 landen staat Turkije op de 154ste plaats (Suriname op de 31ste plaats), link: https://rsf.org/index2014/data/index2014_en.pdf.

‘Reporters without borders’ noemen Turkije de grootste ‘gevangenis’ ter wereld voor journalisten.

Ahmad Jhawnie

VANDAAG