Boekenverbranding in Mosoel

Print Friendly, PDF & Email

De ‘edele barbaren’ van Islamitische Staat (IS) hebben op 21 februari 2015 de Openbare Bibliotheek van Mosoel, Irak, in brand gestoken, waarbij 8.000 zeldzame boeken en manuscripten verloren zijn gegaan, onder andere manuscripten uit de achttiende eeuw, boeken uit de Ottomaanse tijdperk en voorwerpen uit vroegere tijden (zandglas, astrolabia).

Lees verder hier http://finance.yahoo.com/news/isis-burns-8000-rare-books-030900856.html

In 2012 hadden moslimextremisten gepoogd een bibliotheek in de historische stad Timboektoe, Mali, in brand te steken. 95% van de manuscripten had de barbarij overleefd.

In 642 na Christus veroverden de moslims Egypte, waarbij de bibliotheek van Alexandrië vernietigd werd. Historici verschillen van mening of de tweede Kalief Omar (634-644) daartoe wel of niet de opdracht had gegeven. Ik haal deze gebeurtenis aan enkel om de attitude van moslimextremisten – zoals Boko Haram – tegenover westerse kennis weer te geven.

Generaal Amr bin al-Aas schreef aan de Kalief Omar wat te doen met de boeken in de bibliotheek van Alexandrië. Omar antwoordde: “Als die boeken in overeenstemming zijn met de Koran, hebben we ze niet nodig; en als die in strijd zijn met de Koran, verbrand ze.”

Na mensenverbranding door Islamitische Staat nu ook boekenverbranding. De IS bereidt de wereld voor op een terugkeer naar de middeleeuwen met heksen-, ketter- en boekenverbranding.

Ik wil de Europeanen, de Nederlanders in het bijzonder, blijven waarschuwen voor twee Monsters, twee Beesten, twee macabere Nachtmerries: socialistische dictatuur en theocratische dictatuur. Zie bijvoorbeeld deze link https://www.srherald.com/ingezonden/2015/02/06/algebra-is-is-2is/

Noot: voor de term ‘edele barbaren’ ga naar deze link van 21 juni 2014 http://www.gfcnieuws.com/2014/06/edele-barbaren/

Ahmad Jhawnie

Disclaimer

  1. Suriname Herald respecteert de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname. Een ingezonden artikel kan niet worden gebruikt om personen door het slijk te halen en ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van personen te uiten. Een ingezonden artikel waarin voornoemde zaken zijn opgenomen, wordt geweigerd.
  2. Suriname Herald kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van een ingezonden artikel. De auteur is volledig aansprakelijk voor de inhoud van zijn artikel.
Voor het opnemen van een ingezonden artikel gelden de volgende voorwaarden.

VANDAAG